Прямочубі пінгвіни пожертвували першим яйцем заради пташеняти з другого

Орнітологи пояснили, чому прямочубі пінгвіни несуть по два яйця, але пташеня вилуплюється завжди лише з другого. Зараз пінгвіни не мають можливості прогодувати двох пташенят, а тому нехтують піклуванням про перше, віддаючи перевагу другому, яке отримало більше ресурсів при формуванні, йдеться у дослідженні в журналі PLOS ONE.

Прямочубі пінгвіни (Eudyptes sclateri). Penguin-Pedia

Прямочубі пінгвіни (Eudyptes sclateri). Penguin-Pedia

Чому дотепер не було вивчено цих птахів?

Прямочубі пінгвіни (Eudyptes sclateri) є одними з найменш вивчених з усіх видів, а все через те, що вони гніздуються на вкрай віддалених від людей субантарктичних островах, оточених крутими скалами. Хоча досліджень про них небагато, відомо, що вони мають незвичайну репродуктивну стратегію. Самки прямочубих пінгвінів, як і інші пінгвіни роду, несуть два яйця, але лише з другого, більшого за розмірами, розвивається пташеня.

Висувалися різні припущення для пояснення цього. Наприклад, що менше яйце слугує для підстрахування, якщо з більшим щось станеться (хоча в інших птахів такі яйця зазвичай вилуплюються другими, а не першими). Або що перше яйце піддається великому ризику пошкодитися у шлюбний період, як-от під час бійок самців, тому раціональніше вкладатися у друге. Та дослідники Університету Отаго вирішили внести більше ясності у питання й проаналізували результати спостереження за птахами під час гніздування на острові Антиподи, отримані ще 1998 року, але не опубліковані раніше у науковій статті.

Кладка прямочубих пінгвінів із яєць різного розміру. 

Кладка прямочубих пінгвінів із яєць різного розміру.

Що нового з'ясували про розмноження пінгвінів?

Лише менш як 8 відсотків птахів готували примітивні гнізда із сухої трави, решта ж відкладали яйця безпосередньо на голу землю чи каміння. Утім, частота копуляції виявилася надзвичайно низькою як для пінгвінів — усього 0,03 спроби за годину. Відкладання двох яєць після спаровування відбувалося з інтервалом 4-6 дні, причому перше з них майже завжди гинуло ще до або в день відкладання другого через ігнорування батьками або тому, що відкотилося чи розбилося. А самці хоч і частіше за самок билися, але лише в одному випадку розбили яйце.

Тож автори відкидають гіпотезу про те, що перше яйце є для підстрахування. Зазвичай з нього не з'являлося пташеня, бо за ним просто менше доглядали. Натомість після появи другого яйця, яке було на 85 відсотків важчим і на 79 відсотків більшим, самки зазвичай брали на себе домінуючу роль по догляду. І вже з цього яйця найчастіше з'являлося потомство.

Чому ж пінгвіни відмовляються від яйця?

Проаналізувавши всю зібрану інформацію, автори вважають, що хоча прямочубі пінгвіни походять від птахів, які виводили двох пташенят, зараз вони у будь-якому разі не могли б прогодувати двох через віддаленість місця гніздування від місця харчування. У такому разі найбільш простим рішенням було б відкладати одне яйце, але відбір діє на користь саме другого яйця, яке неможливо відкласти без першого, а тому оптимальним рішенням є нести його і не витрачати на нього зайвих ресурсів.

Щодо того, чому саме перше, а не друге яйце є відкинутим, то річ може бути у його недостатній розвинутості. Це, зі свого боку, спричинено тим, що яйце хоч і починає формуватися вже тоді, коли самка повертається з відкритого моря до колонії, однак процес формування жовтка повною мірою відбувається лише після її прибуття до місця гніздування. Таким чином, більше жовтка з поживними речовинами (а отже, шансів на виживання) отримує друге яйце, у яке й вигідніше вкладати свої сили.

Для тих, кому мало однієї новини про пінгвінів

🐧🐧 Африканські пінгвіни в тісних групах уподібнюють манеру спілкування

🤖 Робот з лідаром кататиметься колонією імператорських пінгвінів, щоб краще їх зрозуміти

🐝 Розлючені бджоли вбили 63 рідкісних пінгвінів, з якими до того мирно співіснували