Робот з лідаром постежить за міченими імператорськими пінгвінами

Канадська компанія Clearpath Robotics представила колісного робота Husky UGV, пристосованого для участі у дослідженнях імператорських пінгвінів Антарктиди. Його наділили RFID-антеною для зчитування міток, що їх мають пінгвіни, щоб вчені могли стежити за їхнім життям у колоніях. А також робот володіє камерою, GPS та лідаром, щоб самостійно орієнтуватися на місцевості та не заважати пінгвінам. Про робота і свій проєкт для мешканців Антарктиди ECHO компанія-розробник повідомила на своєму сайті.

Clearpath Robotics 

Clearpath Robotics

Husky UGV — це платформа для роботів середнього розміру. Її вантажність та енергосистеми розраховані на широкий спектр корисних навантажень, наприклад роботизованих маніпуляторів або різних сенсорів: стереокамер, лідарів, GPS. І цього разу її запропонували використовувати для моніторингу динаміки популяції імператорських пінгвінів, не заважаючи їм мирно існувати на просторах Антарктиди.

Clearpath Robotics 

Clearpath Robotics

Проєкт отримав назву ECHO та передбачає відправлення Husky UGV до антарктичної станції Ноймайєр III (Neumayer-Station III) на західному шельфі затоки Атка. Пінгвіни, що живуть там, мають мітки радіочастотної ідентифікації (RFID), що допомагає вченим стежити за їхнім виживанням, розмноженням і розселенням.

Clearpath Robotics 

Clearpath Robotics

Однією з причин використання робота для цього завдання є мінімізація присутності людини в колонії пінгвінів, щоб зменшити тваринам стрес і менше втручатися у їхній побут. Також робот зможе краще збирати потрібні дані: у RFID-міток досить короткий діапазон зчитування, а в умовах льодовиків, де живуть пінгвіни, встановити статичні антени для зчитування міток досить складно. Та й до того ж, доки робот виконує свої обов'язки зі сканування, вчені можуть займатися іншими завданнями, а не вишукувати у колоніях тварин із мітками серед інших.

Робот здатний рухатися як самостійно, так і з допомогою оператора. На борту у нього є RFID-антена для зчитування міток із чипованих пінгвінів: так він зможе відстежувати окремих пінгвінів протягом усього їхнього життя, що дозволить дослідникам збирати дані для дослідження динаміки поведінки та популяції колонії. Щоб не заважати пінгвінам, Husky UGV користується лідаром, який не дає йому з ними зіткнутися, своєю 360-градусною камерою, щоб спостерігати за тваринами та двома GPS, щоб вільно пересуватися сніговим покривом.

Clearpath Robotics 

Clearpath Robotics

У майбутньому проєкту ECHO, у якому взяли участь Океанографічний інститут Woods Hole, Науково-дослідний інститут в Страсбурзі, Науковий центр Монако та Інститут Альфреда Вегенера з полярних та морських досліджень, робота пропонують замаскувати під брилу криги та заборонити йому наближатися до пінгвінів у чутливий період розмноження більш ніж на 30 метрів самостійно: він зможе дочекатися, поки пінгвіни самі його оточать.

Clearpath / YouTube

Технології сьогодні активно впроваджуються у стосунки тварин з людьми. Так, наприклад, нещодавно штучний інтелект навчився розпізнавати емоції корів та свиней, щоб покращити догляд за тваринами. А французькі вчені навіть розробили перший портативний апарат ЕЕГ, який за активністю мозку коней допоможе вказати, чи переживають тварини стрес.


Фото в анонсі: Clearpath Robotics