Кислота тіла вагітної мумії розчинила кістки її плода. Так він зберігся понад 2000 років

У квітні 2021 року польські дослідники опублікували статтю, в якій представили перший відомий випадок вагітної давньоєгипетської мумії. Вони отримали коментарі до своєї статті від єгипетської вченої, яка припускала, що об'єкт, який автори ідентифікували як плід, може виявитися чимось іншим, наприклад, пухлиною. Дискусія привела до детальнішого вивчення тазової порожнини мумії та нових пояснень від польських вчених, які стверджують, що на збереження плода вплинуло кисле середовище тіла жінки, у якому розчинилися його кістки. Додаткові докази, які підтверджують вагітність мумії, опубліковані в Journal of Archaeological Science.

Muzeum Uniwersytetu Warszawskiego

Muzeum Uniwersytetu Warszawskiego

Що це за мумія і як виявили вагітність?

Колекція староєгипетських мумій, що знаходиться в Національному музеї в Варшаві, ніколи детально не вивчалася до початку реалізації проєкту «Варшавські мумії» у 2015 році, метою якого було проведення комплексного аналізу всіх мумій у музеї. Один зі зразків був повністю переосмислений завдяки минулорічним дослідженням. Це 2 100-річна мумія з саркофагом, які були подаровані Варшавському університету в 1826 році.

У квітні 2021 року під час рентгенологічного дослідження стародавньої мумії було виявлено, що це тіло вагітної жінки, хоча археологи думали, що сканують мумію давньоєгипетського жерця Хор-Джегуті. Це був перший і поки єдиний приклад муміфікованої вагітної жінки. Плутаниці зі статтю виникли через те, що труна та її кришка були зроблені для іншої людини, а не для подарованої університету мумії. Написи на них вказували, що їхнім власником був високопоставлений чиновник з Фів. Крім того, рентгенологічне дослідження 1990-х років встановило стать мумії як чоловічу. Але сучасні методи дослідження, які включали декілька серій томографічних сканувань з різних точок і рентгенівських поперечних зрізів мумії, довели, що тіло, безсумнівно, належить жінці. Створена в результаті такого неінвазивного дослідження 3D-модель підтвердила наявність грудей, жіночих статевих органів і плода. Можна припустити, що мумію в стародавні часи випадково помістили в неправильну труну або її помістили у випадкову труну торговці античністю в ХІХ столітті. Оскільки і мумію, і труну датували першим століттям до нашої ери, є ймовірність, що вони походять з одного кладовища.

Аналіз зубів свідчить про те, що жінка померла у віці від 20 до 30 років. Швидше за все, вона походила з еліти, на що вказує багатий набір амулетів, деякі з яких залишилися в труні попри те, що її грабували. Плід також залишився недоторканим у матці. Чому його не виймали та не бальзамували окремо, як внутрішні органи, не відомо. Можливо, вважалося що він ще є невіддільною частиною тіла своєї матері, або просто тому, що це складно здійснити технічно, не пошкодивши тіло жінки та плода. За окружністю голови у 25 сантиметрів, вік плода оцінили у 26-30 тижнів внутрішньоутробного життя. Утім, не всі погодилися, що виявлений об'єкт є дійсно плодом.

Warsaw Mummy Project

Warsaw Mummy Project

Чому виникли питання стосовно існування плоду?

Після виходу першого дослідження в науковій спільноті спалахнула дискусія з приводу того, чи дійсно те, що польські дослідники визначили як плід, є ненародженою дитиною. Професор Сахар Н. Салім (Sahar N. Saleem) з Каїрського університету, написала коментар до вищезгаданої статті, де зазначає, що дослідницька група з Варшавського Університету і Польської академії наук, використала справді передові радіологічні дослідження мумії, однак їхня інтерпретація не переконала каїрських вчених. Вона відмічає, що утворення в тазові, яке нагадує згорнутий плід, може бути чимось іншим, тому що не було виявлено анатомічної конфігурації чи кісток. У статті відсутність ідентифікації кісток плода пояснювалася їх висиханням, тоді як з досвіду єгипетських дослідників стародавні не муміфіковані скелети плодів зберегли свої анатомічні деталі. Тож на їхню думку малоймовірно, що щільна напівкругла компактна структура може бути головою плода, як припускається в статті. Дослідниця припустила, що це може бути ракова пухлина або літопедіон — кальцифікований ще за життя матері зародок.

Об'ємна візуалізація плода за даними КТ / Warsaw Mummy Project

Об'ємна візуалізація плода за даними КТ / Warsaw Mummy Project

Які аргументи на користь плоду навели автори статті?

Дискусія з професором Каїрського університету заохотила польських дослідників на пошук нових доказів поставленого ними діагнозу вагітної мумії. На їхню думку, на збереження плоду вплинуло підкислення організму жінки під час його розкладання. pH крові у трупів значно падає, з часом збільшуються концентрації аміаку та мурашиної кислоти. І кисле середовище у закритому просторі, в якому знаходився плід, швидше за все, вплинуло на мінеральний вміст кісток. Тому процес муміфікації у цьому випадку був складним і унікальним. Вчені припускають, що це схоже з «безкістковими» тілами, які знаходили у торф'яних болотах. Через висококислотне середовище кістки цих тіл частково розчинялися, оскільки втрачали частину свого мінерального вмісту, і тому їх важко виявити на рентгенівських зображеннях або під час комп'ютерної томографії. У блозі автори порівнюють цей процес із маринуванням та тим, як шкаралупа яйця розчиняється, залишаючи лише внутрішню частину, якщо його помістити в посуд із кислотою.

На коментарі щодо відсутності кісток авторами додається, що протягом перших двох триместрів кістки та тканини плода погано мінералізовані, що ускладнює їх виявлення, а іноді навіть унеможливлює через посмертні перетворення та додаткову демінералізацію.

Рентгенографія черевної частини мумії / Muzeum Uniwersytetu Warszawskiego

Рентгенографія черевної частини мумії / Muzeum Uniwersytetu Warszawskiego

На припущення професора Салім, що утвір може бути раком, польські дослідники зазначають, що пухлини матки не утворюють такої окремої структури, оскільки ростуть як частина тканини ендометрію — внутрішньої слизової оболонки тіла матки. Досліджувану структуру в порожнині малого таза порівнювали з різними типами й формами пухлин, але вагомих подібностей не було виявлено. А крім цього, закрита шийка матки, яку помітили на знімках, також вважають ознакою вагітності.

Підозру єгипетського професора про кальцифікований плід автори теж спростовують. Вони вказують, що це дуже рідкісна патологія, яка зустрічається лише у 0.00045 відсотках випадків усіх вагітностей, переважно вражає жінок старшого віку і пов'язана з позаматковою вагітністю. При такому типі аномалії форму плода та окремих кінцівок буде чітко видно завдяки їхній щільності. А мінералізація обговорюваного плода не настільки велика, щоб його можна було віднести до кальцифікованого.

Дослідники підкріпили свої свідчення додатковими зображеннями тазової порожнини мумії, на яких можна краще роздивитися, що об'єкт має форму плода в ембріональному положенні, де розрізняються тіло, голова і руки. Тож, на думку авторів дослідження, важко запропонувати інше тлумачення обговорюваного об'єкта, крім як ненароджена дитина.