Пісня Queen спонукала клітини виробляти інсулін

Генетично модифіковані клітини змусили виділяти інсулін під дією музики. У дослідах на мишах із діабетом, яким імплантували ці клітини, найбільш ефективною виявилася пісня «We Will Rock You» гурту Queen. Науковці сподіваються, що їхні результати можуть колись посприяти лікуванню цукрового діабету музикою, про що пишуть у журналі The Lancet.

Пісня «We Will Rock You». Queen Official / YouTube

Що за модифікація зробила клітини чутливими до музики?

Клітини багатьох організмів, зокрема бактерій, мають механочутливі іонні канали, крізь які транспортуються речовини під впливом механічного подразника. І оскільки звук може проявлятися механічними вібраціями, то він теж може бути таким подразником. Це згодилося б для того, щоб звуковими хвилями спонукати клітини виділяти біологічно активні речовини, зокрема інсулін, що його потребують хворі на діабет. Але це не обов'язково має бути незграбний монотонний гул, як показали досліди вчених Вищої технічної школи Швейцарії — музика може лікувати теж.

Миші з діабетом 1 типу лікуються музикою на динаміку. Haijie Zhao et al. / The Lancet, 2023

Миші з діабетом 1 типу лікуються музикою на динаміку. Haijie Zhao et al. / The Lancet, 2023

Як вплинула музика на клітини?

Дослідники використали людські клітини підшлункової залози, які не виробляють інсулін у відповідь на збільшення концентрації глюкози у крові, подібно до клітин у людей із діабетом, та внесли в них ген механочутливого іонного каналу. Тести показали, що впливаючи на клітини звуком із частотою 50 герців на безпечній для слуху гучності 60-85 децибелів, можна найкраще змусити клітини виділяти інсулін. Коли вчені вмикали клітинам музику «We Will Rock You» гурту Queen, вони за 5 хвилин вивільняли 70 відсотків інсуліну, що в них виробився за чотири години, а за 15 хвилин — весь. З подібною швидкістю вивільняється у нормі інсулін при реакції на глюкозу.

Як це згодиться у лікуванні діабету?

Цілюща дія рок-музики проявилася і в дослідах на мишах із діабетом 1 типу, яким імплантували модифіковані клітини під шкіру, після чого помістили їх на динамік. Щоденна 15-хвилинна порція Queen допомогла тваринам підтримувати нормальний рівень інсуліну у крові. Майже таким самим ефект був від саундтреку «Live to rise» з фільму «Месники» та «We are the Champions» від Queen, а ось класична та інструментальна музика мали ледь помітний вплив. Важливо, що фонового шуму та звичайної розмови було замало для активації вивільнення інсуліну. Також достатнім джерелом звуку був лише прикладений до шкіри в місці імплантації клітин динамік, але не навушники. Це убезпечить пацієнтів від надмірного вироблення інсуліну та пониження рівня глюкози понад норму.

Таким чином, вчені сподіваються, що зможуть розвинути технологію, коли лікувати таке важке захворювання як діабет можна буде доступним прослуховуванням улюбленої музики.

  • Хоч активацію виділення інсуліну музикою пропонують вперше, саму імплантацію клітин підшлункової людям із діабетом розглядали й раніше. Зокрема, вчені хочуть вирощувати клітини підшлункової залози пацієнтів із їхніх стовбурових клітин, після чого імплантувати їх під шкіру.