Підлітки з кількома братами й сестрами проявили гірше ментальне здоров'я

У підлітків із великих сімей, які мають кілька братів чи сестер, виявилося злегка гірше ментальне здоров'я, ніж у їхніх однолітків з менших сімей. Особливо зв'язок був помітний, коли діти у родині мають малу різницю у віці, розповідає The Guardian. Стаття опублікована у Journal of Family Issues.

Meritt Thomas / Unsplash

Meritt Thomas / Unsplash

Звідки ідея шукати зв'язок між величиною сімей і ментальним здоров'ям?

У всьому світі спостерігається тенденція до зменшення кількості дітей у сім'ях. Одне з недавніх досліджень вказало, що до кінця століття родини більш ніж на третину будуть меншими, особливо через те, що діти матимуть менше братів і сестер і частіше будуть єдиними дітьми батьків. Між тим, достеменно невідомо, як ця тенденція впливатиме на самих дітей, що зростатимуть самими, зокрема на їхнє ментальне здоров'я. Тому дослідники Університету штату Огайо спробували дослідити, чого діти майбутнього позбавляться, якщо житимуть у малих сім'ях. Для цього вчені порівняли здоров'я більш ніж 9 400 восьмикласників із Китаю та 9 100 восьмикласників зі США, щоб врахувати можливий вплив культурних та демографічних факторів.

Наскільки все погано?

За результатами тестування ментального здоров'я, найкращі показники отримували ті китайські діти, у яких взагалі не було братів чи сестер. У США закономірність була схожою, але найкращі показники проявляли як єдині діти в сім'ї, так і ті, що мали лише одного брата або сестру. А загалом, в обох державах, що більше було дітей у сім'ї, то нижчими були показники їхнього психічного самопочуття. Найбільш помітно це було у родинах, де між дітьми менш ніж рік різниці.

Науковці висувають можливі пояснення негативному ефекту від наявності братів і сестер. Можливо, річ у тому, що батькам доводиться розділяти свої ресурси та увагу на всіх дітей, тоді як одна дитина в сім'ї отримує її цілком, без потреби ділитися. Те, що ефект проявляється сильніше у дітей з невеликою різницею у віці підтверджує це, оскільки такі підлітки мають однакову потребу у батьках. Але не виключено, що річ у соціоекономічному факторі. Так, найкраще ментальне здоров'я мали також підлітки, які походили із сімей із високим статусом. У Китаї такі сім'ї часто мають лише одну дитину, тоді як у США — одну або дві. Водночас у Китаї одну дитину має приблизно третина населення, тоді як у США — лише 12,6 відсотка. Таким чином, питання щодо причин виявленої залежності наразі залишається відкритим.