Дрон Ingenuity знайде собі посадкові майданчики серед марсіанських скель

У свій найкоротший політ марсіанський дрон Ingenuity показав, що зможе шукати собі посадкові майданчики і серед скель кратера Єзеро, куди він прибув разом з ровером «Персеверанс». Ingenuity злетів всього на 18 секунд на п'ять метрів вгору, протестувавши свою нову навігаційну систему. Про 34 політ у присвяченому дрону блозі розповідає NASA.

Отриманий за допомогою навігаційної камери під час 34 польоту знімок. NASA/JPL-Caltech

Отриманий за допомогою навігаційної камери під час 34 польоту знімок. NASA/JPL-Caltech

У лютому минулого року Ingenuity разом з марсоходом «Персеверанс» прибув у кратер Єзеро, ставши першим позаземним дроном. І нещодавно він здійснив вже свій 34 політ, який до того ж став найкоротшим за всю його історію — він тривав трохи більше 18 секунд, за які Ingenuity лише здійнявся на висоту у 5 метрів. Так команда місії тестувала оновлення навігаційної системи Ingenuity, що передбачає можливість посадки і серед скель.

Досі для Ingenuity заздалегідь шукали посадкові майданчики лише у місцях з рівним рельєфом, однак Єзеро є доволі скелистою місцевістю, тож шукати їх було непросто, пише NASA. Оновлення програмного забезпечення ж дозволить дрону безпечно приземлятися і на нерівностях, користуючись цифровою мапою місцевості, яка знизить похибку між запланованою і реальною точкою посадки.

За час своєї роботи на Червоній планеті, Ingenuity вже перевершив вшестеро очікувану від нього кількість польотів. Дрон встиг пережити зимівлю, відшукати уламки своєї з «Персеверансом» посадкової системи та навіть порозносити Марсом сміття.