Новий вид підземних мурах назвали на честь Волдеморта

Біологи назвали новий вид мурах із Західної Австралії Leptanilla voldemort, тобто Волдемортом — на честь однойменного персонажа книг про Гаррі Поттера, темного мага. Як і лорд Волдеморт, мурахи бліді, стрункі та живуть у темряві. Поки що про вид відомо мало, оскільки його описали на основі виявлення двох робочих особин з однієї локації регіону Пілбара. Дослідження опубліковане у журналі ZooKeys.

Голова L. voldemort. Mark K. L. Wong, Jane M. McRae

Голова L. voldemort. Mark K. L. Wong, Jane M. McRae


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що дізналися про мурах-волдемортів?

Єдиних двох представників мурах-волдемортів, що ледь сягають у довжину двох міліметрів, виявили за допомогою сітки, яку опустили в 25-метрову свердловину, а відтак витягували, зішкрібаючи з її стінок підземних жителів. Новий вид лише другий відомий для Австралії з роду Leptanilla — маловивчених підземних мурах, яких у світі нараховується близько 62 види. Від інших представників роду L. voldemort відрізняється більш витонченим силуетом з довшими ногами, антенами та нижніми щелепами, принаймні у робочих особин.

Дві відомі особини L. voldemort. Mark K. L. Wong, Jane M. McRae

Дві відомі особини L. voldemort. Mark K. L. Wong, Jane M. McRae

Вчені майже впевнені, що L. voldemort є хижаками, що полюють на здобич у підземних ходах, як інші Leptanilla, які часто атакують навіть більших за себе тварин. Імовірно, новий вид живиться іншими підземними безхребетними, як-от багатоніжками та жуками, яких теж зібрали у Пілбарі.

Які ще нові види отримали цікаві імена

🐝 Новий паразитичний вид оси назвали Ґодзіллою

🐍 Леонардо Ді Капріо ушанував свою маму, назвавши її ім'ям новий вид змій

🤠 На честь актора, що зіграв Індіану Джонса, назвали інший вид змій

🌕 А українські вчені назвали нові види слизовиків на честь паляниці та Сковороди