Леонардо Ді Капріо назвав новий вид змій на честь мами

Дослідники з Панами та Еквадору описали п'ять нових видів змій з Центральної та Південної Америк. Одній з них ім'я обирав Леонардо Ді Капріо, назвавши її на честь своєї матері. Опис нових тварин опублікували в журналі ZooKeys.

Sibon irmelindicaprioae. Alejandro Arteaga

Sibon irmelindicaprioae. Alejandro Arteaga

Звідки нові змії?

Пара науковців із Лабораторії біорізноманіття в Еквадорі та Автономного університету Чірікі в Панамі займалися дослідженнями у тропічних лісах, що простягаються Еквадором, Колумбією та Панамою. Вони вивчали змій родів Sibon та Dipsas, характерною рисою яких є харчування равликами та слимаками. Зрештою, вчені натрапили на раніше невідомих змій, п'ятьом з яких присвятили останню наукову роботу. Назву для трьох змій отримали можливість обрати відомі своєю природоохоронною діяльністю Леонардо Ді Капріо, Браян Шет і організація Nature and Culture International, щоб привернути увагу до критичної проблеми нелегального видобування золота у регіоні.

Sibon marleyae. Alejandro Arteaga

Sibon marleyae. Alejandro Arteaga

Як назвали змій?

Леонардо Ді Капріо попросив назвати рідкісну змію, довжиною 50-60 сантиметрів з рожево-бордово-коричневими плямами, на честь своєї матері Ірмелін. Таким чином тварина отримала назву Sibon irmelindicaprioae. Інша півметрова змія Sibon marleyae була названа на честь Марлі Шет (Marley Sheth), 11-річної доньки Браяна Шета. Nature and Culture International третій змії дала ім'я Dipsas welborni на честь Девіда Велборна (David Welborn), відданого захисника природи, що 18 років працював в організації.

Dipsas welborni. Alejandro Arteaga

Dipsas welborni. Alejandro Arteaga

Інші дві змії назвали Sibon canopy — за назвою системи заповідників Canopy Family, та Sibon vieirai — на честь венесуельського біолога та фотографа дикої природи Хосе Віейра (Jose Vieira).

Sibon vieirai. Alejandro Arteaga

Sibon vieirai. Alejandro Arteaga

Поки що мало відомо про ці види змій, але очевидно, що їм загрожує людська діяльність. Sibon irmelindicaprioae та S. canopy живуть у регіоні, що зазнає впливу масштабного видобутку міді. З іншого боку, зміям в Еквадорі та Колумбії загрожують масові нелегальні видобутки золота на берегах річок, навіть поблизу заповідників, із якими уряд не може дійти згоди. Видобуток міді та золота призводить до вирубування дерев, позбавляючи цих деревних змій місць життя, та забруднює річки, від яких залежить здобич змій.

Sibon canopy. Alejandro Arteaga

Sibon canopy. Alejandro Arteaga

Відеодемонстрація нових видів змій та середовища їхнього проживання. Alejandro Arteaga