Два нові види слизовиків отримали назви на честь паляниці та Сковороди

Український міколог і його колеги з Німеччини та США описали одразу 15 нових видів слизовиків з роду Lycogala. Один із них першовідкривачі назвали лікогала паляниця (L. palianytsia) на честь українського хліба, на який він схожий у дозрілому стані, а інший отримав назву лікогала сковородинівська (L. skovorodaense) — на честь українського філософа Григорія Сковороди та харківського університету, який має його ім'я. Нові види описані у журналі Mycologia.

Молоді плодові тіла лікогали паляниці (L. palianytsia). Дмитро Леонтьєв

Молоді плодові тіла лікогали паляниці (L. palianytsia). Дмитро Леонтьєв

Якими організмами поповнилася наука?

Науковець Дмитро Леонтьєв з Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди та його колеги вивчали колекцію з 255 зразків слизовиків (Mycetozoa) роду Lycogala з чотирьох континентів. Ці організми відомі у народі як «вовче молоко» за яскраві рожеві чи помаранчеві плодові тіла, з яких при пошкодженні витікає рожева рідина. Початково досліджувані зразки були підписані як L. epidendrum та L. exiguum, але детальне вивчення вказало, що серед них є щонайменше 15 раніше невідомих науці видів.

Лікогала сковородинівська (L. skovorodaense). Дмитро Леонтьєв

Лікогала сковородинівська (L. skovorodaense). Дмитро Леонтьєв

Серед нових видів — L. palianytsia, названий на честь українського хліба та слова, що стало національним паролем після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а також L. skovorodaense, який вшановує українського філософа Григорія Сковороду та харківський університет, який має його ім'я і був частково зруйнований російською бомбою у 2022 році. Ще три види назвали лікогалою гепардовою (L. acinonychum), леопардовою (L. leopardinum) та ягуаровою (L. oncoides) через плямисті покриви плодових тіл.

Професор Дмитро Леонтьєв з колегами. Дмитро Леонтьєв

Професор Дмитро Леонтьєв з колегами. Дмитро Леонтьєв