Нематоди застрибнули на джмелів завдяки електриці, щоб прокататися

Личинки нематоди Caenorhabditis elegans використовують статичну електрику, щоб застрибувати на комах, що може полегшувати їхнє перенесення на нові території. Про це свідчать досліди японських науковців з нематодами та природно електрично зарядженими джмелями, описані в журналі Current Biology.

Нематода Caenorhabditis elegans застрибнула на джмеля з відстані близько 2,4 мілміметра. Takuya Chiba et al. / Current Biology, 2023

Нематода Caenorhabditis elegans застрибнула на джмеля з відстані близько 2,4 мілміметра. Takuya Chiba et al. / Current Biology, 2023

Навіщо нематодам стрибати на комах?

Маленьким організмам, таким як міліметрова у довжину нематода C. elegans, що населяє ґрунти та гнилі рослинні рештки, важко самостійно розселятися по придатній території. Тож вони можуть користуватися більшими тваринами, які їх можуть перенести на великі відстані. Таке явище називається форезією і широко поширене у тваринному світі. Відомо, що C. elegans теж практикує форезію і її помічали на різних видах більших безхребетних, як-от комахах. Точно невідомо, яким чином їм вдається прикріпитися до транспортувальників, але вчені Університету Хоккайдо з японськими колегами припустили, що нематоди використовують для цього електричний заряд.

Як електрика допомогла нематодам подорожувати?

Думка про використання нематодами електрики прийшла до вчених, коли вирощуючи C. elegans у лабораторії, вони помітили, що личинки застрибують на кришку пластикової чашки Петрі. При цьому тварини не докладають до цього зусиль, як при звичайному стрибку інші черви, а лише підіймаються вертикально, і все ж забираються на «стелю» за 0,1 секунди.

Припущення підтвердилося, коли близько 1 500 личинок C. elegans помістили на скляний електрод та розмістили на висоті кількох міліметрів над ними ще один. Поки вчені не подавали на електрод напруги, ніхто з нематод не стрибав, але щойно її налаштували на щонайменше 200 кіловольтів на метр, як черви почали застрибувати на верхній електрод, зокрема цілими групами. Що цікаво, при блокуванні можливості відчувати електричне поле, тварини стрибали значно рідше. Це вказує на те, що електрочутливість у них може бути пов'язаною з поведінкою трансферу.

Ціла колона личинок C. elegans застрибує на кришку чашки Петрі. Takuya Chiba et al. / Current Biology, 2023

До чого тут джмелі?

Прагнучи з'ясувати, чи користуються електричним стрибком нематоди у природі, дослідники перевірили, чи можуть личинки C. elegans застрибувати на заряджених земляних джмелів (Bombus terrestris). Для цього комах попередньо потерли об листя золотушника, на якому вони харчувалися, та стали підносити до нематод. Коли дистанція між тваринами сягала 2,4 міліметра й менше, C. elegans підіймалися вертикально та успішно застрибували на джмелів. Із цього автори висновують, що у природі C. elegans теж використовують електричний заряд комах, щоб застрибувати на них та розселятися.

Електрикою від комах користуються не лише інші тварини. Як ми писали раніше, квітки петунії посилюють свій аромат під впливом електричного заряду джмелів, які сіли на них поживитися. А рій бджіл помітно електризує повітря навколо себе, тоді як рій сарани може спричиняти електричні зміни в атмосфері, зрівнянні з грозою.


Фото в анонсі: Нематоди Caenorhabditis elegans. ZEISS Microscopy / Flickr