Неандертальців запідозрили у поїданні опаришів
Палеонтологи припустили, що високий вміст нітрогену в кістках неандертальців пов’язаний не зі споживанням великої кількості м’яса, як вважали раніше, а з поїданням опаришів. Личинки комах мають значно більше білка, який містить нітроген, ніж звичайні види м’яса. Поїдання м’яса разом з опаришами може пояснити, як неандертальці споживали в декілька разів більше нітрогену, ніж може сучасна людина. Результати дослідження представили на конференції Американської асоціації біологічних антропологів, повідомили в Science.
Що вказало на поїдання опаришів неандертальцями?
Науковці намагалися розгадати причину, з якої в кістках неандертальців знаходять багато ізотопу нітрогену-15. Нітроген міститься в амінокислотах, з яких складаються білки, тож його високий вміст у рештках свідчить про багату на білки дієту. Але за підрахунками науковців неандертальці споживали б більше м’яса, ніж такі хижаки, як леви чи гієни, а це може негативно вплинути на печінку та нирки, крізь які виводяться продукти розпаду білків.
Тому науковці звернулися до інших джерел нітрогену, які могли б призвести до його накопичення в кістках. Дослідники вже з’ясували, що під час гниття та ферментації м’яса вміст нітрогену в ньому збільшується. А дослідивши три види м’ясоїдних личинок комах, науковці виявили, що чим довше вони харчувалися м’ясом, яке розкладалося, то вищим у них був вміст нітрогену.
Зокрема, дослідники виявили, що у личинок львинки чорної (Hermetia illucens) вміст нітрогену був у вісім разів більшим, ніж у м’ясі, яке розкладалося, та значно вищим, ніж у звичайному м'ясі. Науковці вважають, що в умовах обробки дичини надворі та за неможливості зберігання м’яса свіжим протягом довгого часу значна частина раціону неандертальців могла складатися з частково розкладеного м’яса й опаришів.
- Нетрадиційні джерела їжі пропонують і сучасним людям: як виявилося, пітони є економічно й екологічно вигіднішим джерелом м’яса, ніж звична людям худоба.