Телескоп «Джеймс Вебб» завершив вирівнювання дзеркал

Космічний телескоп імені Джеймса Вебба завершив вирівнювання своїх дзеркал і готовий до введення в експлуатацію своїх наукових інструментів. Такого висновку дійшла команда NASA у ході огляду неба телескопом: він націлився на невелику частину Великої Магелланової Хмари і зібрав світло тисяч зірок для інструментів візуалізації на його борту. Як повідомляє агентство у своєму блозі, до перших наукових спостережень «Джеймса Вебба» залишилося чекати два місяці.

NASA/STScI

NASA/STScI

На початку березня ми розповідали про завершальний етап налаштування дзеркала космічного телескопа імені Джеймса Вебба, який прибув на свою наукову орбіту ще 25 січня. Тоді команда телескопа звернула його увагу на сонцеподібну зірку HD 84406, за знімками якої можна було налаштувати всі 18 сегментів дзеркала, та поступово збирала її зображення з розкиданих на темному тлі точок в одну.

Втім, того разу дзеркальні сегменти дзеркала діяли як 18 маленьких телескопів, а не як один великий, та просто накладали зображення зірки одне на одне. А 28 квітня NASA повідомило, що тепер вшестеро більше за таке у «Габбла» дзеркало повністю готове до роботи і перенаправляє зібране світло у детектори своїх наукових інструментів: двох спектрографів, двох камер з обробки зображення та датчика для наведення телескопа. Кожен інструмент вирівнювали окремо відносно головного дзеркала і тепер «Джеймс Вебб» готовий перейти до останньої серії підготовки до роботи — введення цих інструментів в експлуатацію.

Вирівнювання телескопа за всіма інструментами можна простежити на серії зображень, де телескоп спостерігав за карликовою галактикою на відстані близько 50 кілопарсек від нашої — Великою Магеллановою Хмарою. Вона забезпечує щільне поле із сотень тисяч зірок для всіх інструментів телескопа, а розміри та положення зображень, відображають відносне розташування кожного з інструментів у фокальній площині телескопа.

Посередині знаходиться зразок зображення з інструменту NIRCam на довжині хвилі у 2 мікрони. Раніше її вже випробували у роботі — вона має нижчу робочу температуру і тому пройшла тестування першою. Зліва знаходиться зображення зі спектрографа NIRSpec, який також здатен отримувати зображення: темні частини на знімках пов'язані зі конструкцією масиву мікрозатворів, які вибірково відкривають і закривають на NIRSpec відповідно із потрібними параметрами зображення.

У правому верхньому куті знаходиться зображення, отримане за допомогою приладу для роботи в середньому діапазоні інфрачервоного випромінювання MIRI, який сфотографував випромінювання міжзоряних хмар, а також зоряне світло. Нижче зліва розміщене зображення з датчика точного наведення, який також може формувати зображення в ближньому інфрачервоному діапазоні, щоправда, не наукові, а калібрувальні. А поруч знаходиться зразок зображення, отриманого безщілинним спектрографом NIRISS, який також знаходиться на датчику.

Кожного дня «Джеймс Вебб» наближається до того, щоб офіційно стати наступником «Габбла» і його наукових програм, сконцентрувавшись на інфрачервоній частині спектра космічного випромінювання, у якому видно більш давні та холодні об'єкти. Наразі телескоп цілком досяг своєї робочої температури у -266 градусів Цельсію, а у NASA очікують початку його роботи вже за два місяці.


Фото в анонсі: NASA/STScI