Слідкуйте за нами в Instagram

Молочні продукти та солодке пов’язали з кошмарами та гіршим сном

Після споживання молочних продуктів і солодощів люди частіше бачили нічні кошмари або просто дивні сни та гірше спали. Особливо помітно це було в людей із нездатністю засвоювати лактозу, які через споживання молочних продуктів мали неприємні відчуття чи біль у травній системі. Це відкриття підтверджує давнє уявлення про те, що певна їжа може впливати на сон, і допоможе без ліків налагоджувати його в людей із порушеннями сну. Дослідження опублікували в журналі Frontiers in Psychology.

Молочні продукти та солодке пов’язали з кошмарами та гіршим сном. GIPHY

Молочні продукти та солодке пов’язали з кошмарами та гіршим сном. GIPHY

Які продукти можуть впливати на якість сну?

Дослідники опитали понад тисячу студентів з Канади щодо їхнього раціону, якості сну, харчових алергій і того, які сни в них були. З цих учасників 40 відсотків вважали, що певна їжа впливає на їхню якість сну: серед них майже чверть вважала, що певні продукти погіршують сон, тоді як 20 відсотків — що покращують. З погіршенням сну люди зазвичай пов’язували гостру їжу, солодощі чи десерти та молочні продукти, тоді як з покращенням — фрукти, овочі та трав’яні чаї. Лише 5,5 відсотка учасників уважали, що їжа впливає на їхні сни, зокрема солодке та молочні продукти учасники пов’язували з яскравішими, дивнішими та неприємнішими снами.

Крім сприйняття учасниками факторів, що впливають на сон, науковці також порівняли дані про їхні харчові звички й алергії з якістю сну та частотою кошмарів. Учасники з нездатністю засвоювати лактозу та харчовими алергіями частіше мали кошмари. У випадку нездатності засвоювати лактозу це було пов’язано з неприємними симптомами у травній системі, а наявність харчової алергії збільшувала імовірність нічних кошмарів навіть без таких симптомів. Нездорові харчові звички, такі як невміння розпізнавати голод і насиченість, їжа перед сном і пов’язані з цим неприємні симптоми у травній системі збільшували ймовірність кошмарів і негативних снів загалом. Водночас здорове харчування було пов’язаним із кращим запам’ятовуванням снів і більшою їх позитивністю.

Можливість впливати на частоту кошмарів через їжу особливо приваблива тому, що наявність жахіть призводить до частіших пробуджень і тривоги чи поганого настрою, тож впливає на якість сну та життя загалом. Однак у дослідження є декілька обмежень, зокрема неможливість назвати певні продукти причиною поганого сну, адже це було лише спостереження. Тому науковці планують провести експериментальне дослідження, у якому проситимуть учасників їсти якісь продукти перед сном і вимірюватимуть їхню якість сну.

Як кошмари впливають на здоров’я

😱 Науковці вивчають способи протидії нічним кошмарам ще й тому, що їхню вищу частоту пов’язали з меншою тривалістю життя та швидшим старінням.

👵 Також наявність нічних кошмарів у середньому та старшому віці може передвіщати появу деменції й інших когнітивних порушень, імовірно, вказуючи на порушення роботи мозку.

🧠 Кошмари можуть з’являтися й через автоімунні ураження мозку, тож їх вважають симптомом таких хвороб, як системний червоний вовчак.

🎹 Зменшити частоту кошмарів може прослуховування звуків фортепіано уві сні, які посилили ефект стандартної терапії.