Мікроскопічні чорнобильські нематоди не постраждали від радіації

Науковці не знайшли ознак пошкодження ДНК у мікроскопічних нематод, які проживають у сильно забруднених радіацією місцях Чорнобильської зони відчуження. Це не означає, що зона безпечна, однак вказує на здатність цих тварин пристосовуватися до радіаційного забруднення. Можливо, механізми захисту ДНК цих тварин вдасться відтворити у медицині для профілактики та лікування раку. Відкриття описане у статті журналу Proceedings of the National Academy of Sciences.

Нематоди O. tipulae з Чорнобильської зони відчуження. Sophia Tintori

Нематоди O. tipulae з Чорнобильської зони відчуження. Sophia Tintori


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що перевіряли на нематодах?

Дослідники зібрали із Чорнобильської зони відчуження близько 300 нематод виду Oschieus tipulae, які живуть переважно у землі. Тварин ретельно дослідили, зокрема прочитали геном частини з них, та порівняли з нематодами O. tipulae 20 різних штамів з інших частин світу — Філіппін, Німеччини, США, Маврикію та Австралії.

Нематоди з Чорнобиля генетично були більше схожі одне на одного, ніж на нематод із будь-якої іншої частини світу. Однак вони не відрізнялися більшою кількістю мутацій, як цього очікували від впливу радіаційного забруднення. Також вчені не помітили зв'язку між кількістю мутацій у чорнобильських O. tipulae та ступенем радіації, якій вони піддавалися. І хоч нащадки цих 20 штамів тварин мали різну стійкість до радіації, вона теж не була пов'язаною з радіацією середовища, у якому жили їхні предки. Тож вчені висновують, що радіація не має суттєвого впливу на геном O. tipulae. А оскільки через мутагенність радіація є одним з основних чинників раку, нематоди можуть підказати, чому одні люди стійкіші до ракових хвороб за інших, та як це можна використати у боротьбі з пухлинами.

  • Чорнобильські жаби теж вбереглися від небезпечної радіації — вони потемнішали
  • Досліджуючи ДНК вуличних собак, науковці змогли виокремити три різні популяції чотирилапих у Чорнобильській зоні відчуження