Мертвого павука перетворили на керовану повітрям роборуку

Американські інженери заморозили павука і використали його як роботизований маніпулятор. Рухомі пневмоприводом лапки могли втримати вагу у майже 1,3 раза більшу за власну вагу павука протягом близько тисячі циклів хапання. У майбутніх дослідженнях випробують й інших павукоподібних у своїх «некроробототехнічних» експериментах, пишуть вчені у своїй статті, опублікованій у Advanced Science.

Te Faye Yap et al. / Advanced Science, 2022

Te Faye Yap et al. / Advanced Science, 2022

Інженери з Університету Райса представили роборуку, яка приводиться в дію зміною тиску повітря, та вимагає всього кількох компонентів: голку для повітря, ціаноакрилатний клей та труп павука-вовка Lycosidae. На процес збирання робота знадобилося всього 10 хвилин. Евтаназію тварин провели через заморожування, а на роботів (або некророботів, як зазначають автори роботи) їх перетворила приклеєна до голови голка зі шприцом для закачування і викачування повітря. Повітря можна закачувати і через черевце, однак, за словами дослідників, екзоскелет у передній частині тіла павука щільніший, а також і гідростатичний тиск для руху м'язів у лапах павуків за життя створюється в області голови.

Готовий до використання такий робот може підіймати вагу, що у 1,3 раза перевищує вагу павука, розвиває пікове зусилля до 0,35 міліньютона та витримує до тисячі циклів хапання, перш ніж почнеться деградація. Такий робот може втримувати і предмети, більші за розмах лап павука, завдяки зчепленню з матеріалом, а подовжити його «життя» можна покриттям воском, який запобігає зневодненню. У майбутньому автори дослідження планують випробувати й інших павукоподібних, наприклад, скорпіонів, які можуть забезпечити інші механічні характеристики, а також розмірковують над тим, щоб замінити пневмопривід на гідро- та використовувати для приведення маніпулятора у дію аналог крові.

Te Faye Yap et al. / Advanced Science, 2022

Te Faye Yap et al. / Advanced Science, 2022

Науковці зазначають, що поки недостатньо літератури з теми етичного поводження з павуками, зокрема у питанні їхньої евтаназії, але вважають, що їхня робота веде не лише до кращого розуміння павучої морфології, а і до використання подібних повністю біорозкладних конструкцій, наприклад, для безпечного дослідження і збирання зразків ще менших біологічних істот у природі.

Rice University / YouTube

Захоплення інженерів павукоподібними цілком обґрунтоване, адже павуки опираються на синергію м'яких і жорстких компонентів свого тіла, що дає можливість бути водночас гнучкими і стійкими, маючи широкий спектр можливих дій. Наприклад, ми розповідали про шестиногого робота для дослідження кратерів, а також про м'якого робопавука, який може стрибати і хапати предмети, наслідуючи павуків.

Павуче життя

🪰 Летючу здобич, яку павуки не бачать, вони чують ногами

🌊🕷️ Павук з Коста-Рики пів години ховався від вчених під водою

🚀А павуки з Міжнародної космічної станції поплели павутиння у відсутності гравітації