Павук почув летючу здобич ногами

Під час спостереження за павуками Deinopis spinosa американські дослідники з’ясували, що ці тварини чують за допомогою органів на ногах. Завдяки цьому вони можуть полювати на летючих комах, які розташовуються поза полем зору павука. Дослідження опубліковане у журналі Current Biology.

Що це за павук?

Павуки можуть полювати на свою здобич різними методами, у залежності від виду. Деякі з них розміщують павутину та чекають, коли в неї втрапить жертва. Інші ж можуть пуститися навздогін втікачам. Американські вчені з’ясували, що павуки Deinopis spinosa, які населяють південний регіон Сполучених Штатів, Карибський басейн та Південну Америку, розташовуються десь поміж цими двома типами павуків. Їх важко помітити, оскільки вдень вони вдало маскуються під паличку. Але вночі перетворюються на справжніх мисливців. Вони звисають вниз головою, тримаючи між чотирма передніми ногами павутину, яку накидують на здобич, яка проходить під ними. Вчені вже знали, що для такого маневру їм потрібний гострий зір, але донедавна вони не здогадувалися, що це ще не всі здібності павука.

Чим павук здивував науковців?

Вчені помітили, що D. spinosa також здатний ловити комах, які пролітають над ним, відкидаючись назад. До того ж навіть тих, які були за межами його поля зору. Тоді дослідники припустили, що павуки використовують певного роду слухову систему, завдяки якій можуть почути жертву. Можливим кандидатом на роль детектора звуків вони висунули маловивчений орган на ногах павуків, який називають метатарзальним. Щоб з’ясувати деталі слуху павука, вчені провели досліди.

Спочатку науковці перевірили, як тварина реагує на аудіозаписи зі звуком летючих комах. Потім вони дослідили наявність реакції в ізольованих ногах павуків.

Що вдалося з’ясувати?

Як тільки павуки чули схожі на комашині звуки, вони одразу відкидалися, щоб закинути павутину. А їхні ізольовані кінцівки демонстрували нервову реакцію на широкий діапазон коливань - від 100 до 10 000 герців. На вищі частоти павуки зовсім не реагували.

На основі отриманих результатів вчені зробили висновок, що павуки D. spinosa насправді чують здобич ногами, завдяки метатарзальному органу.