Математик визначив ідеальну форму келиха для того, щоб пиво у ньому якнайдовше залишалося холодним. Як виявилося, найкраще для цього підходять келихи з вузькою основою та широким верхом. Це дослідження допоможе полегшити життя власникам барів і покращити досвід споживання пива. Його результати опублікували на сайті препринтів arXiv.
Як математика допомогла зберегти пиво холодним?
Науковець моделював теплопередачу між келихом та навколишнім середовищем залежно від його висоти та діаметру. Розв’язавши диференційні рівняння цього процесу він дійшов висновку, що саме келих з вузькою основою та широким верхом забезпечує найменшу площу контакту напою з теплим повітрям. Це дозволяє зберігати пиво холодним довше.
Дослідник також розробив формули для обчислення оптимальних розмірів келихів залежно від їхнього об’єму і співвідношення висоти до діаметра. Його дослідження показує, як математичні моделі можна використовувати для розв’язання повсякденних проблем, таких як збереження напою прохолодним.
Більше пивної науки
🌿 Глобальне потепління може нашкодити смаку пива у Європі, адже з 1944 року кількість запашних сполук у місцевому хмелі поступово зменшилася і це продовжуватиметься в наступні десятиліття.
🤖 Покращити смак бельгійського пива може штучний інтелект, аналізуючи хімічний склад пива, а не відгуки споживачів, які часто можуть бути необ’єктивними.
🥜 Фізики пояснили, чому арахіс у пиві «танцює», а не одразу тоне — на це впливає утворення бульбашок навколо нього, що робить арахіс більш плавучим.