Штучний інтелект допоможе покращити смак бельгійського пива

Алгоритм штучного інтелекту підказав, які нові смаки бельгійського пива найбільше сподобаються споживачам. Дотепер подібні рішення приймалися на основі тестів і відгуків споживачів, що займає багато ресурсів і не завжди дає достатньо репрезентативні результати. Водночас алгоритм впорався, аналізуючи лише хімічний профіль пива, тобто концентрації у ньому різних хімічних сполук. Цим він допоможе створювати нові рецептури з покращеним смаком. Дослідження опубліковане у журналі Nature Communications.

Автори дослідження під час дегустації пива у лабораторії. Justin Jin

Автори дослідження під час дегустації пива у лабораторії. Justin Jin

Як алгоритм навчився розбиратися у пиві?

Щоб створити базу даних для навчання алгоритму, науковцям спочатку самостійно слід було виміряти концентрації понад 200 хімічних речовин, які можуть впливати на смак пива. Для цього вони протягом п'яти років протестували 250 варіантів бельгійського пива — алкогольного та безалкогольного — 22 різновидів. Водночас результати щодо смаку напоїв зібрали із понад 180 тисяч відгуків споживачів про пива на онлайн-ресурсі для оцінювання напою.

Віддавши зібрані дані на оброблення алгоритму машинного навчання, він навчився виявляти, які хімічні речовини та в яких концентраціях відповідатимуть за смак, що найбільше подобається споживачам. Завдяки алгоритму науковці також змогли виявити специфічні та неочікувані сполуки, які допомагають отримати пиво з новим і покращеним смаком. Вони сподіваються, що їхній інструмент допоможе покращити контроль якості та розробку нових рецептів пива, а можливо, що й інших напоїв також.

  • Покращити смак пива може й генна інженерія — мікробіологи модифікували геном дріжджів і цим додали приємних фруктових нот пиву.
  • Такі покращення особливо згодяться через зміну клімату, яка очікується, що погіршуватиме смак пива внаслідок негативного впливу на хміль.