Марсіанський дрон Ingenuity політає із неробочим датчиком

Марсіанському дрону Ingenuity знайшли спосіб продовжити польоти навіть без одного з датчиків — інклінометра. Він потрібен дрону для правильної оцінки свого положення перед польотом, однак через початок зими і вимикання дрона на ніч, він перестав функціонувати. І фахівці NASA пропонують замінити його роботою акселерометрів з іншого датчика, про що розповідає один з інженерів команди у блозі агентства.

Ingenuity на своєму злітному майданчику в обєктиві камери Mastcam-Z на «Персеверансі». NASA / JPL-Caltech / ASU / MSSS

Ingenuity на своєму злітному майданчику в обєктиві камери Mastcam-Z на «Персеверансі». NASA / JPL-Caltech / ASU / MSSS

Минулої зими на Марсі разом із ровером «Персеверанс» висадився і перший позаземний дрон Ingenuity. Сьогодні на його рахунку 28 польотів на загальну відстань у понад шість кілометрів, які він здійснює самостійно за допомогою своїх навігаційної камери, системи IMU та лазерного далекоміра на борту. Спершу у NASA розраховували, що Ingenuity пропрацює на Марсі не більше місяця, однак справившись із завданням визначити, чи можна літати на Червоній планеті, його програму подовжили.

Тепер дрон має пережити марсіанську зиму, яка супроводжується збільшенням кількості пилу в атмосфері, появою сильних вітрів та різким зниженням температури. Щоб електроніка Ingenuity не постраждала, в космічному агентстві вирішили вимикати його вночі. Так він охолоджуватиметься до -80 градусів Цельсію, щоб не витрачати енергію на обігрів, а вдень він знову ставатиме до роботи. Однак екстремальні зміни температур все ж несуть серйозну загрозу компонентам дрона. І тому під час планування 29 польоту Ingenuity, який мав статися якраз після такого нічного вимикання, з'ясувалося, що один із навігаційних датчиків дрона не працює.

Це інклінометр, який складається з двох акселерометрів та має вимірювати положення Ingenuity перед розкручуванням гвинтів та зльотом. Але як розповідає Говард Гріп (Håvard Grip), головний пілот Ingenuity, кількість деяких датчиків на дроні можна назвати надлишковою, а тому у NASА розробили план заміни інклінометра за допомогою акселерометрів у складі інерційного вимірювального блоку IMU. Так некоректна інформація з інклінометра змінятиметься даними з акселерометрів IMU і для навігаційних алгоритмів Ingenuity майже нічого не зміниться. З такою модифікацією дрон має здійснити свій 29 політ.

Також ми розповідали, як із настанням зими у північній півкулі Марса китайському роверу «Чжужуну» довелося піти у сплячку на пів року. А як виглядають зимові пейзажі Червоної планети ми показували у нашій невеликій галереї «Перезимувати на Марсі».

Як себе почуває марсіанський дрон?

🔍 Нещодавно він знайшов парашут «Персеверанса», який допоміг їм приземлитися

🏆 А ще побив свій власний рекорд та здійснив свій найшвидший і найдовший політ