Марсіанська станція InSight завершила свою місію

NASA оголосило про згортання місії InSight — геофізичної станції, що чотири роки пропрацювала на Марсі. Обидві спроби вийти на зв'язок з InSight завершилися невдачею, що говорить про те, що в станції не лишилося заряду. Про всяк випадок команда місії ще деякий час прослуховуватиме InSight на випадок, якщо станція відправить сигнал. Однак NASA у своєму повідомленні пише, що це малоймовірно.

Останнє селфі InSight, яке станція зробила 24 квітня цього року – на 1 211 марсіанський день своєї місії, порівняно з її селфі невдовзі після приземлення на Марсі. NASA

Останнє селфі InSight, яке станція зробила 24 квітня цього року – на 1 211 марсіанський день своєї місії, порівняно з її селфі невдовзі після приземлення на Марсі. NASA

Що сталося?

Станція InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) працює на Марсі з 2018 року, досліджуючи внутрішню будову планети, а також її тектонічну активність. Однак з кожним роком станція втрачала доступну потужність через запиленість сонячних панелей, що забезпечують її живленням. І 15 грудня вона надіслала свій останній сигнал та припинила виходити на зв'язок.

Місію не спробують врятувати?

Попри те, що NASA сподівалося, що InSight продовжить роботу до січня 2023, раніше агентство прийняло рішення, що оголосить про завершення місії, якщо станція пропустить два послідовних сеанси зв'язку з наземним центром керування. Цього не відбулося і NASA більше не прийматиме заходів з відновлення зв'язку.

Втім, команда InSight продовжить стежити за станцією ще деякий час, якщо вона надішле сигнал. Наприклад, врятувати місію на деякий час зможе сильний порив вітру, що знесе пил з сонячних панелей. Однак, як пише саме агентство, така подія малоймовірна.

З трьох інструментів InSight до цього часу продовжував роботу лише один — сейсмограф SEIS. Завдяки йому InSight вдалося зібрати інформацію про будову Марса на глибині 200 метрів, а також оцінити розміри ядра і товщину кори планети. Крім того, SEIS чув падіння на Марс метеоритів та допоміг відшукати імовірне джерело магми під поверхнею планети.