Клітини шкіри відчули смак гірких речовин і позбулися їх
Клітини шкіри виявилися здатними відчувати смак гірких речовин і виводити їх назовні, щоб позбутися потенційно токсичних сполук. Як зазначають науковці, подібну функцію мають і смакові рецептори гіркого на язику, адже гірка їжа частіше містить отруйні речовини. Хоча науковці й раніше знали, що рецептори гіркого є в клітинах шкіри, лише зараз вдалося підтвердити їхню функцію. Дослідження опублікували в журналі FASEB BioAdvances.
Як досліджували відповідь шкіри на гірке?
Науковці з’ясували, що рецептори гіркого розташовані всередині клітин шкіри, кератиноцитів, й у відповідь на гіркі сполуки збільшують синтез ABC-транспортерів. Ці структури на поверхні клітин здатні зв’язуватися з гіркими сполуками та викидати їх назовні з використанням енергії.
Експерименти з людськими культурами клітин показали, що блокування рецепторів гіркого призводить до накопичення гірких сполук в клітинах. Здатність кератиноцитів виводити токсичні сполуки назовні перевіряли за допомогою барвника, щоб було видно, коли він опиняється за межами клітин. Коли клітини спершу обробили гіркою речовиною, після цього вони краще виводили барвник назовні клітин. Оброблені гіркою речовиною клітини виживали краще за необроблені, коли їх додатково обробляли токсичними концентраціями ліків.
Оскільки в природі гіркі речовини часто є ознакою того, що рослина отруйна, то в клітинах шкіри рецептори гіркого можуть допомагати позбуватися соку таких отруйних рослин. Активатори таких рецепторів гіркого можуть допомогти виводити токсичні сполуки зі шкіри, коли вона уражена, вважають науковці.
Від чого залежить сприйняття смаку
🫁 Раніше рецептори гіркого знайшли й у капілярах легень, де вони можуть виконувати схожу функцію. І дослідники сподіваються, що такі рецептори стануть мішенню для ліків від набряку легень.
👅 Споживання великої кількості солодкого може зменшувати чутливість до цього смаку, і науковці тепер знають чому — солодка дієта зменшує кількість рецепторів солодкого на язику.
😋 А от кислоти в кока-колі та пепсі, навпаки, підсилюють роботу рецепторів солоного смаку, активуючи натрієві канали, які необхідні для їхньої роботи.
😸 Як виявилося, коти не так, як люди, сприймають смак умамі, притаманний м’ясу. Для них тунець завдяки великій кількості амінокислот і нуклеотидів має насиченіший за м’ясо смак.
🦶 Морські півні ж узагалі навчилися відчувати смак «ногами», тобто видозміненими плавцями, якими вони обмацують дно. Це допомагає їм у пошуках їжі.