Кавову гущу використали для друку горщиків і чашок

Паста з кавової гущі виявилася зручним матеріалом для 3D-друку. Американські інженери виготовили з неї горщики і одноразові стаканчики, які за міцністю порівняли з неармованим бетоном. Перевагою використання кавової гущі є те, що вона біорозкладна, розповідає видання New Atlas з посиланням на статтю науковців, представлену у Proceedings of the 2023 ACM Designing Interactive Systems Conference.

Вироби, які надрукували з кавової гущі. Michael Rivera

Вироби, які надрукували з кавової гущі. Michael Rivera

Як друкувати з кави?

3D-друк, який сьогодні широко доступний, лишає значний екологічний слід. Через те, що матеріалом для друку здебільшого є пластмаса, технологія робить внесок у пластикове забруднення довкілля. Тому науковці працюють над тим, щоб створювати більш безпечні для довкілля матеріали, які були б не гіршими за своїми властивостями. Одну з альтернатив пластику запропонували інженери з Колорадського університету у Боулдері, які знайшли спосіб використовувати для 3D-друку кавову гущу.

Щоб речовина стала придатною для принтера, гущу змішали з водою, целюлозою і ксантановою камеддю. Ці сполуки також є біорозкладними і потрібні, щоб зробити суміш достатньо в'язкою для зручного друку. З такої пасти вчені змогли виготовити посуд і прикраси, та сподіваються, що друк навіть таких побутових речей з кавової гущі допоможе зменшити кількість пластикових відходів.

Які ще матеріали підходять для 3D-друку?

🍰 Якщо виготовити пасту з різних смаколиків, як-от крекерів чи джему, можна надрукувати чизкейк

🦑 А з водоростей і бобів вчені створили штучні кільця кальмарів

💊 Медики ж можуть друкувати на 3D-принтері ліки, використовуючи фотополімери