На 3D-принтері надрукували штучні кільця кальмарів з водоростей і бобів

Сигнапурські вчені надрукували на 3D-принтері штучні кільця кальмарів — м'ясо молюсків у них замінили білками з мікроводоростей та бобів машу. Дослідники сподіваються, що їхня технологія допоможе вирішити проблему надмірного вилову морепродуктів. Про нову страву розповіло видання New Atlas.

Процес друку кільця кальмара. American Chemical Society / YouTube

Процес друку кільця кальмара. American Chemical Society / YouTube

Як надрукували кільця кальмарів?

Білки мікроводоростей та машу поєднали з рослинними оліями, що містять жирні кислоти омега-3, створивши пасту, яку можна завантажити у сопло 3D-принтера. Водорості, вважають вчені, допомогли наблизити штучні кільця до смаку справжнього м'яса кальмара, а бобові збільшили вміст у них білку, яким багаті молюски. Структуру і консистенцію кілець допомогли відтворити перепади температури — нагрівання під час нанесення пасти принтером й охолодження після. Отримані кільця можна запікати і смажити, повідомляють розробники. А у майбутньому вони планують знайти рецепт пасти для виготовлення й інших морепродуктів, як-от креветок, аби посприяти зменшенню обсягів вилову тварин у природі.

Презентація вчених, присвячена їхній нові розробці. American Chemical Society / YouTube

Що ще їстівного можна надрукувати на 3D-принтері?

🍰Якщо у ролі чорнил використовувати солодкі інгредієнти, як-от суміш з крекерів чи арахісове масло, то можна надрукувати чизкейк, як це зробили американські вчені

🍗 Також 3D-друк дозволяє не просто надрукувати курячу котлету, а і підсмажувати її у процесі лазером

💊 Окрім кулінарних витворів, 3D-друк згодиться і для виготовлення ліків, що дасть можливість створювати індивідуальне дозування таблеток