Вчені відтворили обличчя знатної англосаксонки VII століття, похованої на ліжку

Дослідники відтворили обличчя 16-річної дівчини із VII століття, рештки якої знайшли неподалік Кембриджу. Окрім зовнішнього вигляду, науковці проаналізували кістки й зуби дівчини, встановивши, що вона походила із Центральної Європи, яку покинула у ранньому дитинстві. Про це повідомляють вчені Кембридзького університету у пресрелізі, готуючи водночас презентацію до нової виставки Кембридзького музею археології та антропології.

Череп та реконструкція за ним обличчя дівчини з Англії VII століття. University of Cambridge Archaeological Unit

Череп та реконструкція за ним обличчя дівчини з Англії VII століття. University of Cambridge Archaeological Unit

Ким була похована дівчина?

Добре вцілілий скелет дівчини віком близько 16 років знайшли ще під час розкопок 2012 року. Вона була похована незвичайним чином — лежачи на дерев'яному ліжку з різьбленням, у дорогому одязі із золотими шпильками та з дорогоцінним золотим хрестом, інкрустованим гранатом. Із цього дослідники роблять висновок, що померла належала до елітного прошарку суспільства, і схоже, що була однією з перших навернених у християнство. Новий ізотопний аналіз кісток та зубів свідчить, що вона переселилася до Англії приблизно у семирічному віці з місцевості поблизу Альп, можливо, з південної частини Німеччини. Після цього її раціон зазнав змін, зі зменшенням кількості білка у ньому, що може бути пов'язано зі зміною способу життя після переїзду.

Поховання дівчини. University of Cambridge Archaeological Unit

Поховання дівчини. University of Cambridge Archaeological Unit

Намагаючись дізнатися більше деталей про дівчину, науковці з допомогою художника-криміналіста створили цифрову модель її обличчя, беручи за основу параметри її черепа. Серед особливостей її зовнішності виявилася асиметрія очей — її ліве око було приблизно на пів сантиметра нижче за праве, що мало було бути досить помітним за життя. Волосся та колір шкіри художник додав навмання, орієнтуючись лише на типову зовнішність жінок європеоїдної раси, оскільки аналізу ДНК, який би вказав на ці риси точніше, не проводилося.

Золотий хрест, з яким поховали дівчину. University of Cambridge Archaeological Unit

Золотий хрест, з яким поховали дівчину. University of Cambridge Archaeological Unit

Нещодавно ми також писали про реконструкцію обличчя Тутанхамона, «вампіра» XIX століття та американця, що жив 10 000 років тому.