Дослідники реконструювали обличчя померлої 9 600 років тому людини

Бразильські фахівці дослідили череп людини Зузу, яка жила щонайменше 9 600 років тому у Південній Америці, та на основі результатів реконструювали її обличчя і виміряли імовірний об'єм мозку. Результатами вчені поділилися у журналі OrtogOnLineMag.

Реконструкція обличчя із урахуванням параметрів сучасних людей. Moacir Elias Santos and Cicero Moraes / OrtogOnLineMag, 2023

Реконструкція обличчя із урахуванням параметрів сучасних людей. Moacir Elias Santos and Cicero Moraes / OrtogOnLineMag, 2023


👋 Підпишіться на наш телеграм-канал! А ще у нас є ютуб 🎬


Хто ця людина?

Останки людини, названої Зузу, знайшли ще 1997 року на місці археологічної пам'ятки Тока-дус-Кокейру, що в Бразилії. Спочатку у статті 2002 року науковці описували їх як рештки віком 11 600 років, що належали жінці у віці 35-45 років. Наступні досліди свідчили, що тіло належало, можливо, чоловікові і було молодшим на дві тисячі років. Але вивчення кісток не припинилися, і завдяки цьому науковці Музею археології імені Чіро Кардосо з судово-медичними експертами змогли реконструювати обличчя людини, використовуючи технології фотограмметрії та тривимірного моделювання.

Як виглядала людина?

Обличчя відновлювали, беручи за основу стандартні параметри обличчя людей, зокрема товщину тканин, у сучасній популяції. Тобто фінальне зображення показує, яким був би Зузу, якби жив у наші часи.

Але відтак науковці спробували відновити обличчя, більшою мірою ґрунтуючися на даних самого черепа. Вони врахували, наприклад, прикус і відсутність зубів, через які губи Зузу мали бути стоншеними, а ніс дещо опущеним, а також не додали йому волосся і закрили очі, оскільки не зрозуміло, якими вони були за життя.

Реконструкція, беручи за основу лише фактичні дані черепа. Moacir Elias Santos and Cicero Moraes / OrtogOnLineMag, 2023

Реконструкція, беручи за основу лише фактичні дані черепа. Moacir Elias Santos and Cicero Moraes / OrtogOnLineMag, 2023

Досліджуючи череп, вчені також змогли оцінити об'єм головного мозку Зузу — приблизно 1 472 кубічних сантиметри, що трохи більше за середній показник 1 328 кубічних сантиметрів у сучасних людей.

Ми також писали про реконструкцію обличчя та ідентифікацію «вампіра» з Коннектикуту XIX століття.