Аналіз ДНК допоміг реконструювати зовнішність «вампіра» XIX століття

Група американських науковців реконструювала обличчя чоловіка з XIX століття, що його поховали як вампіра. «Вампір» Джон Барбер, який помер від туберкульозу майже 200 років тому, виявився карооким шатеном, повідомляється у пресрелізі Parabon NanoLabs.

Реконструкція зовнішності Джона Барбера. Parabon NanoLabs

Реконструкція зовнішності Джона Барбера. Parabon NanoLabs


👋 Підпишіться на наш телеграм-канал! А ще у нас є ютуб 🎬


Чому чоловіка сприйняли за вампіра?

Ще кілька століть тому тих, хто практикував чаклунство, мав нетипову зовнішність, помер неприродною смертю або ж іншим виділився серед інших, могли сприйняти за вампірів. Щоб вони не повстали з мертвих, їх хоронили особливим чином, що перешкоджав би підняттю з могили. Наприклад, розміщували серп над шиєю, як у випадку польської вампірки, або ж розміщували череп і перехрещували стегнові кістки на грудях, як це зробили з чоловіком у Коннектикуті, США, у XІХ столітті.

Тіло чоловіка знайшли ще 1990 року у труні, на якій мідними цвяхами вбили надпис «JB55», який сприйняли за ініціали та вік померлого. Пізніше, у 2019 році, генетичне та генеалогічне дослідження дозволило встановити особу небіжчика. Ним виявився небагатий фермер Джон Барбер (John Barber), який помер від туберкульозу приблизно 1826 року. Схоже, саме через хворобу його сприйняли за вампіра. Тодішні жителі Нової Англії побоювалися таких хворих — блідих, часто з краплями крові на губах від кашлю і з видовженими зубами від рецесії ясен. Не розуміючи природи недуги, її заразності, вони вважали, що це хворі родичі після смерті навідуються до живих і забирають їхні сили.

Як виглядав вампір?

Науковці на чолі з генетиками компанії Parabon NanoLabs використали можливості сучасних технологій, щоб реконструювати зовнішність Джона Барбера. Для цього вони секвенували геном чоловіка, виділивши його з решток кісток, та за допомогою судово-медичних експертів зіставили з даними черепа, сформувавши тривимірну модель обличчя людини.

Дослідники дійшли висновку, що Барбер мав світлу шкіру, карі очі, а його волосся було чорного або коричневого кольору. Його обличчя, можливо, було трохи вкрите ластовинням.

Вчені також прочитали геном чоловіка, що був похований недалеко. Поки що про нього відомо лише, що він міг бути родичем Джона Барбера, наприклад, його двоюрідним братом.

Нещодавно ми описували іншу реконструкцію людини, яка померла вже століття тому. Тоді відрубана голова короля Франції Генріха IV допомогла створити тривимірну модель його гортані, і можливо, колись дозволить відтворити його голос.