Томографія мумії допомогла реконструювати обличчя Тутанхамона

Команда дослідників з Австралії, Італії та Бразилії реконструювала обличчя давньоєгипетського правителя Тутанхамона, який жив і володарював у 1332-1323 роках до нашої ери. Зробити це вдалося на основі сканів комп'ютерної томографії мумії Тутанхамона. Результати роботи прийняті до публікації в Italian Journal of Anatomy and Embryology, повідомляє New York Post.

Реконструкція обличчя Тутанхамона. Cicero Moraes via Pen News

Реконструкція обличчя Тутанхамона. Cicero Moraes via Pen News

Як виглядав фараон?

При спробах реконструювати зовнішність давньоєгипетського фараона Тутанхамона, науковці зібрали результати попередніх вивчень мумії цього молодого чоловіка, зокрема скани його черепа, отримані за допомогою комп'ютерної томографії. На основі них вони створили цифрову модель черепа, за параметрами якого можна приблизно відтворити риси обличчя людини.

Але для більшої певності вчені врахували у реконструкції ще й риси обличчя сучасних єгиптян, вивчені так само за допомогою комп'ютерної томографії. Автори вважають, що отримали досить точне зображення того, як виглядав юний фараон Тутанхамон, що помер у віці 19 років після десятиліття правління.

Раніше ми писали про реконструкцію обличчя Зузу — людини, яка жила майже 10 000 років тому у Південній Америці.