Генну терапію випробували для лікування хвороби Альцгеймера у мишей

Американські дослідники показали ефективність генної терапії для лікування хвороби Альцгеймера в попередніх дослідах на мишах. Їхній метод терапії з використанням технології «цинкових пальців» після однієї ін'єкції знизив кількість токсичних тау-білків у мозку тварин до 80 відсотків без побічних ефектів. Опис технології вчені опублікували у журналі Science Advances.

Тау-білок. Jawahar Swaminathan, European Bioinformatics Institute / Wikimedia Commons

Тау-білок. Jawahar Swaminathan, European Bioinformatics Institute / Wikimedia Commons

Чому так активно вивчають хворобу Альцгеймера?

Хвороба Альцгеймера — це один із найпоширеніших типів деменції, але всупереч цьому багато чого про її виникнення та розвиток залишається ще незрозумілим. Приміром, яку роль відіграє кишкова мікрофлора у цих процесах, а також порушення сну. Відомо, що недуга супроводжується накопиченням в головному мозку пацієнтів токсичних амілоїдних та тау білків. Їхня надмірна кількість перешкоджає нормальній передачі імпульсів між нервовими клітинами, що проявляється як погіршення когнітивних здібностей. Через це дослідники, що розробляють методи діагностування та лікування хвороби Альцгеймера, часто націлюються саме на ці протеїни. Науковці з Массачусетської загальної лікарні теж працюють над вивченням цієї деменції. У новій роботі вони перевірили можливість усунення патологічних білків за допомогою технології генної терапії.

Який їхній задум?

Дослідники вирішили цього разу зосередитися на тау-білку, який формує всередині нейронів небезпечні нейрофібрилярні клубки. Вони розробили генну терапію з використанням факторів транскрипції з доменами типу «цинковий палець». Технологія дає змогу зв'язуватися з ДНК в потрібному місці, наприклад, з бажаним геном, та змінювати його експресію. Тому вчені застосували її, щоб заглушити експресію гена, який кодує тау-білок.

Перші випробування методу терапії відчули на собі піддослідні миші з хворобою Альцгеймера. Їм увели єдину ін'єкцію з вірусами, що доставляють до ядра клітин «цинкові пальці», внутрішньовенно або безпосередньо в гіпокамп головного мозку.

Які результати лікування?

Генна терапія призвела до суттєвого зменшення кількості токсичного протеїну в мозку тварин — приблизно на 50-80 відсотків. Важливо, що ефект після всього однієї ін'єкції тривав навіть через 11 місяців. За весь цей час вчені не виявили у мишей жодних побічних ефектів, натомість терапія змогла усунути деякі пошкодження в мозкових клітинах, пов'язані з хворобою Альцгеймера.

Хоча це ще дуже ранній етап дослідження методу лікування деменції, автори приємно вражені ефектом усього однієї дози препарату, що його можна вводити навіть внутрішньовенно. Подальші дослідження покажуть, наскільки безпечною та дієвою може бути таке лікування у людей.