Фізики навчилися готувати ідеальну італійську пасту качіо е пепе
Фізики розробили ідеальний рецепт італійської пасти качіо е пепе, під час приготування якої сир пекоріно романо має розтопитися у воді від пасти. Як з’ясували дослідники, найбільш ключовими для успішного приготування пасти є співвідношення між кількістю сиру та крохмалю у воді й температура приготування. У майбутньому науковці також планують розробити перевірені в лабораторії рецепти інших видів пасти. Дослідження опублікували в журналі Physics of Fluids.
Які поради науковці дали для приготування пасти?
Дослідження проводили італійські науковці, які вже мали досвід приготування качіо е пепе та були незадоволені тим, що часто сир пекоріно в соусі згортається та не надає йому кремової текстури. Шляхом лабораторних експериментів з різним співвідношенням сиру та крохмалю у воді від пасти, науковці з’ясували, що найкращу текстуру соусу можна отримати тоді, коли крохмаль складає 2-3 відсотки від маси сиру. Тому вони рекомендують замінити воду з пасти на розчин картопляного чи кукурудзяного крохмалю з відомою його концентрацією.
Крім того, науковці помітили, що додавання пекоріно до гарячої води викликає його згортання в грудочки, які псують текстуру соусу. Щоб цього уникнути, дослідники пропонують додавати сир до холодного розчину крохмалю, перебивати його блендером до однорідності, а потім поступово підігрівати на повільному вогні до розплавлення сиру. Науковці запевняють, що за таким методом навіть людина без досвіду приготування італійської пасти зможе зробити ідеальну качіо е пепе. Надалі вони планують з’ясувати, чому інша паста, яка має ті ж інгредієнти та свинину на додачу, готується набагато легше.
Які страви вдавалося приготувати науковцям
🦆 Команда фізиків розробила спосіб готувати іншу традиційну страву — французьку фуа-гру з пташиної печінки, при цьому не перегодовуючи гусей і качок.
🌶 Американський інженер зміг приготувати традиційну для Мексики та півдня США страву, смажені перці чилі, на енергії з сонячних панелей.
🦑 А сингапурські науковці надрукували на 3D-принтері штучні кільця кальмарів з використанням білків мікроскопічних водоростей і бобів машу.