Фізики створили фуа-гру без штучної відгодівлі гусей
Фізики створили традиційну для французької кухні пташину печінку фуа-гра без того, щоб силоміць відгодовувати гусей або качок. Для досягнення достатньої кількості жиру в печінці та необхідної текстури дослідники використали печінку та жир із самої птиці. Тож розробка не містить сторонніх добавок, а процес її виготовлення є гуманнішим за традиційний. Дослідження опублікували в журналі Physics of Fluids.
Чи відрізняється альтернативна фуа-гра від звичайної?
Дослідники поставили собі за мету відтворити всі властивості фуа-гри, не використовуючи домішок, яких немає у самої птиці. Спершу вони спробували обробляти печінку колагеном зі шкіри та кісток птахів, але текстура була не схожою на фуа-гру. Тоді дослідники обробили жир із самої качки ліпазою — ферментом, який розщеплює жири та який добули з гриба Candida rugosa. Цей розщеплений жир додали до звичайної качиної печінки та простерилізували.
Отримана печінка за щільністю та вмістом жиру в ній нагадувала класичну фуа-гру. Крім того, мікроскопія зразка печінки показала, що в ньому формувалися краплини жиру, як у печінці тих качок і гусей, яких силоміць відгодовували для отримання фуа-гри. Водночас текстура такої печінки не була такою желатиновою, як у печінки, яку обробляли колагеном. Тож тепер науковці планують запатентувати свій винахід і виробляти гуманний замінник фуа-гри.
- А от інженер з Мексики розробив більш екологічний спосіб смаження гострих перців чилі на сонячній енергії, який не потребує використання пропанової горілки, тож запобігає викидам вуглекислого газу.