«Джеймс Вебб» сфотографував пиловий «скелет» галактики

На новій світлині від телескопа «Джеймс Вебб» астрономи змогли побачити пиловий «скелет» самотньої галактики на відстані 35 мільйонів світлових років від нас. За знімком науковці точно роздивилися спіральні витки галактики, а також місця, де загинули попередні покоління її зірок. Про знімок розповідає видання Space.com.

Портрет галактики, який зробив телескоп. ESA / Webb, NASA & CSA, A. Leroy, J. Lee and the PHANGS Team

Портрет галактики, який зробив телескоп. ESA / Webb, NASA & CSA, A. Leroy, J. Lee and the PHANGS Team


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що особливого у галактиці?

Галактика, яку сфотографував «Джеймс Вебб», має назву NGC 1559 та не вперше стає ціллю астрономів. Передусім вона цікава тим, що не належить до жодного галактичного скупчення, а тому не піддається впливу інших галактик та зберігає своє внутрішнє середовище недоторканим. Завдяки цьому на прикладі NGC 1559 науковці можуть вивчати особливості зоряної еволюції й того, як зірки впливають на галактику.

Завдяки тому, що «Джеймс Вебб» сфотографував галактику в інфрачервоному діапазоні, він побачив світіння саме пилу, яким вона наповнена. Астрономи назвали це скелетом NGC 1559, адже пил у ній, подібно як кістки є опорою тіла для людей, є опорою для зореутворення в галактиці. Він слугує будівельним матеріалом для майбутніх зірок NGC 1559, а смерть світил знову поповнить пилові запаси галактики, що створить у ній нові елементи «скелету». Робота «Джеймса Вебба» допоможе зібрати більше даних про структуру галактик, що дозволить зрозуміти історію формування галактик і у ранньому Всесвіті.

  • Одним з нещодавніх спостережень «Джеймса Вебба» стала також галактика, яка існувала вже через 600 мільйонів років після формування Всесвіту. Поки вона нагадує лише скупчення зірок, але за кількадесят мільярдів років може вирости у таку ж галактику, як і Чумацький Шлях.