«Джеймс Вебб» не знайшов атмосферу у землеподібної планети біля TRAPPIST-1

Спостереження за однією з екзопланет з системи TRAPPIST-1 за допомогою телескопа «Джеймс Вебб» не виявили у неї ознак атмосфери. За землеподібною планетою TRAPPIST-1b телескоп спостерігав за допомогою інструмента MIRI у середньому інфрачервоному діапазоні. Результати спостережень астрономи опублікували у Nature.

NASA, ESA, CSA, J. Olmsted (STScI), T. P. Greene (NASA Ames), T. Bell (BAERI), E. Ducrot (CEA), P. Lagage (CEA)

NASA, ESA, CSA, J. Olmsted (STScI), T. P. Greene (NASA Ames), T. Bell (BAERI), E. Ducrot (CEA), P. Lagage (CEA)

Що це за планета?

Холодна маломасивна зоря TRAPPIST-1 знаходиться на відстані приблизно 40 світлових років від нас та налічує навколо себе 7 землеподібних планет. Вони мають радіуси як 0,75-1,1 радіуса Землі та маси у 0,3-1,4 земної маси. Попри те, що ефективна температура TRAPPIST-1 складає всього 2 566 кельвіни, світило може переживати високоенергетичні спалахи та викиди корональної маси, які впливатимуть на планети навколо, зокрема на наявність у них атмосфер.

Уточнити це, втім, досі було складно, адже планети TRAPPIST-1 доволі невеликі і холодні, аби можна було просто дослідити склад їхніх атмосфер. Тепер же астрономи змогли уточнити параметри атмосфери однієї з планет системи, TRAPPIST-1b, завдяки кращій спектральній роздільній здатності телескопа «Джеймс Вебб».

Як шукали атмосферу?

TRAPPIST-1 b є найближчою до зірки планетою та, імовірно, знаходиться у припливному захопленні — обернена завжди одним боком до зорі. Спостереження за нею за допомогою інструмента MIRI «Джеймса Вебба» виявили, що температура денного боку TRAPPIST-1b складає 503 кельвіни.

Спостереження астрономів найбільше збігаються з нульовим сферичним альбедо, що говорить про відсутність перерозподілу отриманого від зорі випромінювання планетою. Таким чином, враховуючи відсутність ліній поглинання вуглекислого газу та інших речовин, які могли б складати атмосферу, астрономи дійшли висновку, що у TRAPPIST-1b її немає, або вона дуже розріджена.

Раніше ми розповідали, як завдяки «Джеймсу Веббу» астрономи роздивилися в атмосфері молодого коричневого карлика піщані хмари. А в атмосфері газового гіганта на відстані 700 світлових років від нас телескоп виявив вуглекислий газ.