Допомога бабусь і дідусів з внуками знизила ризик депресії у матерів

Допомога бабусь і дідусів із вихованням внуків виявилася пов'язаною із меншою ймовірністю матерів хворіти на депресію. Роль матері матері, тобто бабусі з материнської лінії, виявилася найбільшою у самопочутті жінок, тоді як дідусів по батьківській лінії — найменшою. Про це повідомляють науковці в A Journal of Demography.

GIPHY

GIPHY


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як розрахували роль бабусь і дідусів у ментальному здоров'ї матерів?

Дослідники з Університету Гельсінкі проаналізували дані про більш ніж 480 тисяч фінських жінок із дітьми до 12 років, звертаючи увагу на використання ними антидепресантів та відомості про їхніх батьків і батьків їхніх партнерів. Так вони виявили, що ймовірність материнської депресії нижча у тих жінок, чиї батьки або батьки партнера мають вік до 70 років, працевлаштовані та не мають серйозних хвороб. Подібним був й ефект, коли бабусі й дідусі жили недалеко від жінки.

Із цього науковці висновують, що бабусі та дідусі, які можуть надати більшу підтримку жінкам, зокрема у допомозі з внуками, мають вагомий позитивний вплив на ментальне здоров'я жінок. При цьому ефект простежується навіть у таких країнах як Фінляндія, де дотримуються принципу рівноправ'я та однакової підтримки громадян з боку держави.

  • Дослідження актуальне і з огляду на сучасну тенденцію демографічних змін. Наприклад, очікується, що до кінця століття родини стануть на третину меншими, але в них буде більше людей літньо віку, тобто бабусь і дідусів та прабабусь і прадідусів.