Розум і доброта затьмарили красу та гроші в очах бразильців

Більшість людей особливо цінують у потенційних романтичних партнерах розум та доброту, свідчить дослідження з майже 800 учасників у Бразилії. При цьому, попри поширену думку про сучасне суспільство, гроші та краса виявилися далеко не основними рисами ідеальної пари. Це було справедливо для людей, незалежно від статі та сексуальної орієнтації. Дотепер країни Південної Америки часто оминали увагою при вивченні вибору партнерів, тож дослідження допоможе краще зрозуміти, що лежить в основі людських стосунків. Результати опубліковані у журналі Archives of Sexual Behavior.

GIPHY

GIPHY

Як вивчали уподобання людей?

Науковці залучили до дослідження 778 гетеросексуальних та гомосексуальних чоловіків і жінок віком від 18 до 64 років. Їм запропонували розподілити обмежену суму балів між різними людськими рисами, віддаючи їх більше тим властивостям, які вони більше цінують у романтичному партнері. Серед запропонованих рис були фізична привабливість, здоров'я, доброта, розум та соціоекономічний статус.

Доброта та розум найвище оцінювалися у всіх випадках. Однак чоловіки загалом віддавали фізичній красі вищий пріоритет, ніж жінки. З іншого боку, для чоловіків ще менш важливим був соціоекономічний статус потенційної пари. Та він був не надто важливим і для гетеросексуальних жінок, хоч попередні дослідження показували інший результат. Можливо, це регіональні відмінності, однак результати допоможуть побачити ширшу картину.

  • Іншим поширеним міфом є те, що сімейні пари з часом стають дедалі подібнішими один на одного. Однак дослідження раніше спростували і його.