Італійці пожестикулювали вдвічі більше за шведів

Люди різною мірою жестикулюють під час спілкування, і нове дослідження підтвердило, що це залежить і від національності також. Зокрема, італійці використовують приблизно вдвічі більше жестів під час розповідей історій, ніж, наприклад, шведи. Поки вчені не знають, у чому причина цих відмінностей, але припускають, що жести відображають культурні особливості подачі історій. Дослідження опубліковане у журналі Frontiers in Communication.

GIPHY

GIPHY


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як порахували жести італійців?

Дослідники попросили 12 італійців та 12 шведів описати переглянутий епізод дитячого анімаційного серіалу «Pingu» другові, який його не бачив. При цьому науковці реєстрували, як учасники переказують історію і коли та скільки жестів використовують. Італійці жестикулювали суттєво більше: у середньому вони використовували 22 жести на 100 слів, тоді як шведи — 11.

Однак жестами представники різних національностей також супроводжували різні слова. Шведи ними часто ілюстрували події та дії, як-от відтворюючи рухи качалки при обробленні тіста. Тоді як італійці додатково до цих жестів ще й використовували жести для коментування історії чи введення нової інформації, як-от рухами рук показували введення нового персонажа в історію. Тепер науковці хочуть дослідити, як жестикулюють і сприймають розповіді представники й інших народів.

  • Жести використовують не лише люди. У найближчих родичів людей шимпанзе, наприклад, жестові діалекти проявляються у відмінностях розривання листочків.
  • А синички мають жест «після вас», яким вони спонукають партнера першим залетіти до гнізда.