До цілей станції «Люсі» додали ще один астероїд. Вона навідає його вже у 2023

Команда місії з дослідження троянських астероїдів «Люсі» оголосила про ще одну ціль для станції. До запланованих 9 астероїдів додався ще один — 700-метровий 1999 VD57. До нього «Люсі» планує наблизитися у листопаді цього року, щоб отримати кілька світлин, а також протестувати свою навігаційну систему. Про нову ціль для «Люсі» NASA повідомила на своєму сайті.

NASA's Goddard Space Flight Center

NASA's Goddard Space Flight Center

Куди летить «Люсі»?

Космічна станція «Люсі» рушила у космос в жовтні 2021 року, щоб стати першим апаратом, який вивчатиме троянські астероїди Юпітера. Так називають астероїди, які «застрягли» у резонансі 1:1 з планетою: гравітаційні сили Юпітера та Сонця змушують астероїди завжди лишатися або попереду, або позаду планети-гіганта. Троянці дуже цікаві астрономам, адже досі тривають обговорення щодо їхнього походження. Також ці астероїди можуть нести на собі свідчення ранніх етапів еволюції Сонячної системи.

Місія «Люсі» розрахована на 12 років, а у її плани на початку входило 7 астероїдів: астероїд головного поясу (52246) Дональдджохансон, якого станція мала дістатися весною 2025, подвійний астероїд (3548) Еврібат і Квета, (15094) Полімела, астероїди (11351) Левкус та (21900) Орус, і ще одна подвійна система троянців (617) Патрокл і Менотій. Втім, у серпні 2022 з'ясувалося, що астероїд (15094) Полімела також має супутника. Поки його неофіційно називають Шон — на честь баранчика з мультика. Він розширив список цілей «Люсі». Тепер же до нього додався і дев'ятий астероїд — 1999 VD57.

Що за новий астероїд?

1999 VD57 є найменшим астероїдом Головного поясу — його розміри оцінюють у всього 700 метрів. Він вважався замалим, щоб стати для «Люсі» ціллю, однак зараз команда місії переглянула своє рішення. 1999 VD57 «Люсі» пролетить вже 1 листопада 2023 року, заради чого команда NASA додала до її маршруту ще один маневр. Так «Люсі» зможе наблизитися до астероїда на відстань 450 кілометрів. У ході прольоту вона зробить кілька знімків, а також протестує свою систему наведення на астероїди.

Так виглядає астероїд. NASA

Так виглядає астероїд. NASA

Таким чином, 1999 VD57 стане «репетицією» перед відвідинами основних цілей місії. Крім того, з 1999 VD57 місія «Люсі» встановить рекорд з кількості відвіданих одним космічним апаратом.

Як справи у «Люсі»?

☀️Нещодавно NASA повідомила, що припиняє спроби розгорнути сонячні панелі «Люсі». Одна з них так і не змогла розкритися повністю, однак через віддаленість станції, нові спроби завершити розгортання завершились невдачею

🌑Також «Люсі» надіслала світлину місячного затемнення з відстані 100 мільйонів кілометрів від Землі

🌎Та показала Землю та Місяць під час свого останнього гравітаційного маневру