Станція з дослідження астероїдів Юпітера сфотографувала Землю і Місяць

Космічна станція «Люсі» встигла сфотографувати Землю і Місяць під час свого останнього гравітаційного маневру. Ці фото зробили в рамках калібрування інструментів станції, коли «Люсі» наближалася до Землі. На відстані 1,4 мільйона кілометрів їй навіть вдалося захопити на світлині одночасно і нашу планету, і Місяць. Знімки опублікувало на своєму сайті NASA.

Так виглядає Земля і наш супутник з відстані 1,4 мільйона кілометрів поглядом станції «Люсі». NASA / Goddard / SwRI

Так виглядає Земля і наш супутник з відстані 1,4 мільйона кілометрів поглядом станції «Люсі». NASA / Goddard / SwRI

На річницю свого запуску, 16 жовтня, космічна станція «Люсі» наблизилася до Землі на відстань 350 кілометрів, щоб здійснити гравітаційний маневр та продовжити рухатися до своєї цілі — троянських астероїдів Юпітера. Це астероїди, яких гравітаційні сили газового гіганта і Сонця змушують завжди лишатися або попереду, або позаду планети. І поки вона наближалася до нашої планети. І поки вона наближалася до нас, у рамках калібрування її інструментів, команда місії зробила кілька знімків. На відстані 1,4 мільйона кілометрів «Люсі» вдалося сфотографувати одночасно і Землю, і Місяць на свою камеру T2Cam, яка відповідає за допомогу «Люсі» у націлюванні на астероїди.

Наблизившись до Землі на 620 тисяч кілометрів, станція зробила і окремий знімок нашої планети. Загалом «Люсі» наблизилася до Землі на відстань всього у 351 кілометр, що нижче орбіти Міжнародної космічної станції та навколоземних телескопів. Це збільшило станції її період обертання навколо Сонця, щоб їй було простіше дістатися четвертої точки Лагранжа системи Юпітер-Сонце, де і знаходяться троянці газового гіганта.

А такою «Люсі» побачила Землю. NASA / Goddard / SwRI

А такою «Люсі» побачила Землю. NASA / Goddard / SwRI

Попереду на «Люсі» чекає ще один гравітаційний маневр навколо Землі у 2024, а затим, у 2025, вона зустріне свій перший троянський астероїд — (3548) Еврібат. Детальніше про її маршрут ми розповідали у новині, присвяченій запуску станції. Крім того, на шляху до цього гравітаційного маневру весною, «Люсі» бачила місячне затемнення з відстані 100 мільйонів кілометрів від Землі.