Біологи застали яйцекладних безногих амфібій за годуванням дитинчат молоком

Вид безногих амфібій з Бразилії став першим відомим, у якого самки вигодовують дитинчат після їх вилуплення з яєць схожою на молоко субстанцією. Вона головно складається із багатої на жир рідини, яка доповнює поживу зі злущених клітин шкіри матері. Дотепер подібне вигодовування спостерігали лише у амфібій, яким властиве живонародження, за якого потомство вилуплюється з яєць ще у статевій системі матері. Відкриття вчені описали у журналі Science.

Безнога амфібія Siphonops annulatus з потомством. Carlos Jared

Безнога амфібія Siphonops annulatus з потомством. Carlos Jared


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як помітили вигодовування амфібій молоком?

Дослідники зібрали 16 самок безногої амфібії виду Siphonops annulatus разом із молодим потомством із бразильських какаових плантацій. За тваринами встановили відеоспостереження, записавши 200 годин їхньої поведінки. Записи вказали, що самки виділяють із клоаки багату на жири та вуглеводи рідину, яка схожа на молоко у ссавців, у відповідь на клацаючий звук дитинчат. Тоді молодняк просуває свої голови в клоаку, щоб поживитися.

Спостереження доповнює розуміння про виведення потомства у безногих амфібій. Попередні дослідження вказували, що самки видів, у яких потомство вилуплюється поза тілом, годують дитинчат клітинами шкіри, однак лише раз на сім днів. Такого годування недостатньо для повноцінного розвитку молодих особин, тож вчені підозрювали про додаткове джерело їжі, яким зараз виявилося молоко.

  • Виділення амфібій можуть згодитися і людям. Наприклад, шкірний секрет жаб виявився ефективним антибактеріальним засобом із новим серед антибіотиків механізмом дії