Австралія першою дозволила лікування фекальною трансплантацією

Австралійський регулятор першим у світі дозволив лікування пацієнтів фекальною трансплантацією. Мова йде про терапію антибіотикасоційованого коліту — важкої інфекції кишківника, яка спричиняється розмноженням бактерій Clostridioides difficile внаслідок порушення мікробіому кишківника. Про це повідомляє The Guardian.

Clostridioides difficile. BSIP / UIG / Getty Images

Clostridioides difficile. BSIP / UIG / Getty Images


👋 Підпишіться на наш телеграм-канал! А ще у нас є ютуб 🎬


Що лікують пересадкою фекалій?

Ідея трансплантація калу основана на значному впливі, який чинить на наш організм кишковий мікробіом — сукупність мікроорганізмів, що живуть у нашому кишківнику. При багатьох захворюваннях порушується нормальний склад і розподіл бактерій, тож внесення їх від здорової людини може допомогти заселити кишечник корисними мікробами, що допоможе вилікуватися. Таке лікування вже випробовували проти алкоголізму, раку шкіри, порушення мікробіому у новонароджених, синдрому подразненого кишківника та навіть для омолодження. Однак дотепер жодна країна у світі офіційно не вносила фекальну трансплантацію в клінічну практику. Тепер же першою стала Австралія.

Австралійське управління лікарськими засобами (TGA) поки що дозволило лікувати пересадкою калу одну хворобу — антибіотикасоційований коліт. Це інфекція товстої кишки, яка спричиняється надмірним розмноженням бактерій Clostridioides difficile на фоні приймання антибіотиків, яке знищило багатьох корисних мікробів і звільнило місце для патогенних. У таких хворих з'являється біль у животі та сильна діарея, що може бути летальною. Тоді трансплантація калу може посприяти заселенню збідненого на бактерії кишківника нормальною мікрофлорою від здорової людини.

Як відбувається таке лікування?

Дозвіл надали на лікування фекальною трансплантацією за технологією компанії BiomeBank. Вона зібрала банк мікробіомів, донори яких пройшли ретельний відбір. Зокрема, використовують матеріал лише тих, у кого немає хронічних хвороб і хто не проходив антибіотикотерапії останнім часом. Для додаткової впевненості, зразки калу окремо тестуються на наявність небезпечних хвороботворних мікробів. Після цього їх набирають у шприц і заморожують до -80 градусів Цельсія.

Безпосередньо перед трансплантацією зразки розморожують і вводять у вигляді розчину у товсту кишку пацієнта під час колоноскопії або за допомогою клізми. Також компанія працює над створенням капсул із трансплантатами, які пацієнти зможуть просто ковтати як звичайні ліки. Розробка таких капсул вимагає більше часу, оскільки для ефективної терапії у товсту кишку пацієнтам вводять кількасот мілілітрів калового розчину за раз, що їх в оральній формі мало які пацієнти погодяться прийняти.