Трансплантація калу покращила результати імунотерапії меланоми

Американські дослідники провели трансплантацію калу пацієнтам із важкою формою меланоми, які не реагували лікування іншими методами. Це допомогло запустити реакцію організму на імунотерапію раку у частини піддослідних, що проявилося зменшенням розмірів або темпів зростання злоякісних пухлин. Відповідне дослідження доступне в журналі Science.

Scimat / Science Photo Library

Scimat / Science Photo Library

На чому зосередилися вчені?

Для лікування меланоми онкологи можуть застосовувати PD-1 імунотерапію. Вона полягає в тому, що націлюється на специфічні білки на поверхні імунних клітин пацієнта і цим допомагає імунній системі ефективніше виявляти та боротися зі злоякісними клітинами. Проте, на жаль, терапія працює лише близько в 50 відсотків пацієнтів із запущеною формою меланоми. Між тим, недавні дослідження демонстрували, що деякі кишкові бактерії можуть покращувати результати імунотерапії. Тоді науковці з Університету Піттсбурга та Національного інституту раку вирішили перевірити, чи можуть допомогти пацієнтам бактерії інших людей.

Що зробили вчені?

Спершу науковці зібрали кал від пацієнтів з меланомою, у яких PD-1 імунотерапія добре спрацювала, та перевірили зразки на наявність патогенної мікрофлори. Після того, як вчені впевнилися у безпечності зразків, їх ввели за допомогою колоноскопії пацієнтам із запущеною меланомою, яким жодна імунотерапія не допомагала.

Усім піддослідним провели біопсію злоякісних пухлин, а крім того їм знову почали давати кожні три тижні імунотерапевтичний препарат, на який раніше їхній організм не реагував — пембролізумаб.

Що стало з пацієнтами?

У шести із 15 пацієнтів проявився результат на лікування — їхні ракові пухлини зменшилися в розмірах або принаймні не зазнали подальшого прогресування протягом року спостереження.

З’ясувалося, що кишкова мікробіота цих шести пацієнтів збагатилася бактеріями, яких раніше пов’язували із кращими результатами імунотерапії. А в крові та місцях пухлин пацієнтів вчені виявили підвищену активність імунних клітин та знижену кількість речовин, пов’язаних із нечутливістю до імунотерапії. Вчені кажуть, що ймовірність раптової появи реакції на імунотерапію у хворих є дуже низькою, тож пов’язують позитивні результати з трансплантацією калу. На цей зв’язок вказав і штучний інтелект, що проаналізував результати.

Автори роботи планують провести схожі дослідження з більшою кількістю хворих, а також випробувати методику на пацієнтах і з іншими типами раку, крім меланоми. Вчені прагнуть розкрити, які саме бактерії відповідальні за успішне лікування, щоб могти розробити препарати, які міститимуть лише потрібні мікроби, і тоді можна уникнути необхідності проведення трансплантації калу.