Астрономи нарахували понад 30 тисяч навколоземних астероїдів

Наземні обсерваторії, які безперервно займаються пошуком близьких до Землі астероїдів, повідомили про подоланий рубіж у 30 тисяч таких. Як на своєму сайті повідомляє Європейське космічне агентство, наразі по траєкторії, що веде до зближення з Землею, у Сонячній системі обертається 30 039 астероїдів. Майже півтори тисячі з них належать до потенційно небезпечних.

Художнє зображення астероїда 21 Лютеція. ESA - C. Carreau

Художнє зображення астероїда 21 Лютеція. ESA - C. Carreau

Навколоземним астероїд слід вважати якщо його траєкторія дозволяє йому наблизитися до Сонця на відстань 1,3 астрономічної одиниці. А отже такі тіла можуть знаходитися у межах, менших за 0,3 астрономічної одиниці від орбіти нашої планети — це приблизно 45 мільйонів кілометрів. І на сьогодні, починаючи з найпершого виявленого навколоземного астероїда у 1898 році, астрономи повідомили про 30 039 таких об'єктів. Їх виявляють комплекси наземних телескопів, щороку збільшуючи свою чутливість до пошуку тіл розмірами до десятків метрів. З цих 30 тисяч, з 1 425 у Землі є ненульова можливість зіткнутися, тому вони належать до потенційно небезпечних.

Раніше ми вже також розповідали про «ювілейний» астероїд — у NASA нарахували тисячний навколоземний астероїд за останні 50 років, які вдалося виявити за допомогою радарів. А з небезпечними астероїдами вже вчаться боротися — зонд DART протаранив навколоземний астероїд Діморф та змінив період його обертання навколо сусіднього астероїда аж на 32 хвилини.

Що літає поруч з нами

🐎Нещодавно свій статус підтвердив другий троянський астероїд Землі. Він застряг з нами у резонансі 1:1

📻А радіолокаційні спостереження допомогли виключити можливість зіткнення з астероїдом Апофіс у 2068 році

☄️А помічений всього за день до зближення з Землею астероїд вдалося дослідити радіообсерваторії Аресібо. Наступного разу він повернеться у 2093