Аналіз ДНК допоміг відтворити зовнішність китайського імператора VI століття

Проаналізувавши збережену ДНК та зіставивши дані з параметрами черепа, науковці відтворили зовнішній вигляд могутнього імператора Юйвеня Юна, що правив у північному Китаї у 561-578 роках. Попри поширену думку, що правитель мав нетипову для місцевих зовнішність — товсту бороду, високе перенісся та світле волосся, насправді його гени кодували карі очі, чорне волосся, помірно темну шкіру та загалом звичні для північно-східних азійців риси обличчя. Дослідження опубліковане у журналі Current Biology.

Реконструкція обличчя імператора Юйвеня Юна на основі його ДНК та даних черепа. Pianpian Wei

Реконструкція обличчя імператора Юйвеня Юна на основі його ДНК та даних черепа. Pianpian Wei


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


На що ще вказали гени імператора?

Дослідники дістали зі збережених решток імператора суттєву кількість ДНК для встановлення рис зовнішності, але також вони вказали на схильності до хвороб. Зокрема, у Юйвеня Юна була вроджена схильність до інсультів, яка могла призвести до його ранньої смерті. Відомо, що імператор помер у віці всього 36 років і, згідно з деякими історичними даними, мав розлад мовлення, опущені повіки та аномальну ходу, які нерідко спостерігаються після інсульту. Його син також раптово і з нез'ясованих причин помер у ранньому віці, ледь досягнувши 20 років, і не виключено, що через успадковану від батька схильність.

Аналіз ДНК імператора також допоміг уточнити міграцію людей у північно-східній Азії. Зокрема, що кочові племена сяньбі, які населяли територію сучасної Монголії та півночі Китаю, схрещувалися при просуванні на південь з ханьцями, які є основним етносом Китаю. Надалі вчені планують дослідити ДНК й інших древніх китайців, щоб уточнити поширення людей Євразією.

  • Нещодавно археологи зробили відкриття і щодо іншого імператора, Веня, який правив понад 2 000 років тому. Розкопки вказали, що його поховали разом із пандою, яку могли принести в жертву для вшанування володаря.