Американці заразилися амебною інфекцією при промиванні носа водою з-під крана

Лікарі описали 10 випадків інфікування небезпечною амебною інфекцією у людей, що промивали ніс водою, зокрема безпосередньо з-під крана. Усі вони мали порушену роботу імунної системи, а семеро ще й мали хронічний синусит, проти якого й практикували промивання. Лікарі наголосили, що підвищення обізнаності людей про небезпечність промивання носа попередньо не прокип'яченою водою з крана допоможе запобігти повторенню таких випадків, особливо серед пацієнтів із розладами імунної системи. Результати опубліковані у журналі Emerging Infectious Diseases.

Промивання носа. Getty

Промивання носа. Getty


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як заразилися люди з води?

В американців діагностували інфікування амебою Acanthamoeba. Вона зазвичай є вільноживучою, зустрічається у водоймах та ґрунті по всьому світу, однак у вразливих людей може спричиняти інфекцію, що у 82 відсотках випадків є смертельною. У більшості невідомо, яким чином люди інфікуються патогеном, однак науковці припустили, що сприяти цьому може промивання носа. Вони проаналізували базу даних пацієнтів із підтвердженою інфекцією Acanthamoeba, звертаючи увагу на історію їх лікування. Так вчені виявили зв'язок інфекції з промиваннями у 10 людей між 1994 та 2022 роками.

Щонайменше четверо пацієнтів сказали, що використовували воду з-під крана при промиваннях носа, а один сказав, що брав кип'ячену воду, однак потім підставив ємність під воду з крана. У решти п'яти пацієнтів джерело води не було вказаним, тож не виключено, що вона теж з крана. Тому автори вважають, що медикам, які доглядають за людьми з порушеннями роботи імунної системи, варто навчати пацієнтів, як безпечно промивати ніс, особливо, якщо процедура є частиною релігії пацієнта.

  • У США нещодавно інша амеба з води забрала життя дворічного хлопчика. Дитина заразилася патогеном, що його називають пожирачем мозку, під час купання у річці.