Дворічного американського хлопчика вбила «амеба-пожирач мозку»

У Неваді дворічний хлопчик загинув через інфекцію амебою, яка уражає мозок, проникаючи в організм із забрудненої води. Імовірно, дитина підхопила її під час купання у місцевій річці, повідомляє Відділення громадського здоров'я Невади (DPBH).

Художня ілюстрація Naegleria fowleri. iStock

Художня ілюстрація Naegleria fowleri. iStock

Чим заразився хлопчик?

Згідно з Центром контролю та профілактики захворювань США (CDC), дворічна дитина заразилася амебою Naegleria fowleri. Це мікроорганізм, що живе у теплих прісних водоймах і зрідка може спричиняти смертельну хворобу з руйнуванням мозкової тканини, за що в англомовному середовищі збудника ще називають амебою-пожирачем мозку (brain-eating amoeba). До мозку він проникає через слизову оболонку носа при потраплянні в нього із зараженою водою.

Інфекція розвивається протягом 3-7 днів, проявляючись головним болем, жаром, нудотою, напруженням шиї, судомами та комою. Майже завжди вона закінчується смертю, тож в основі запобігання її поширенню лежить профілактика. Медики рекомендують уникати пірнання у теплих прісних водоймах, особливо влітку, закривати ніс кліпсою чи тримати голову над водою при плаванні у таких водоймах, не копати й уникати контакту з осадом і намулом озер, ставків і річок.