Японський супутник отримав найближчий в історії портрет космічного сміття

Джерело: Astroscale

Космічне сміття вперше вдалося сфотографувати зблизька завдяки японському супутнику ADRAS-J. До тритонного уламка ракети супутник підійшов на відстань всього кількасот метрів, чого раніше не робили космічні апарати з метою дослідження космічного сміття. Отримані ADRAS-J знімки допоможуть спланувати майбутні космічні місії, які очищатимуть від сміття навколоземну орбіту, розповідає компанія-розробник супутника Astroscale.

Світлина уламка ракети, яку зробив супутник. Astroscale

Як супутник вивчає космічне сміття?

ADRAS-J (Active Debris Removal by Astroscale-Japan) відправився у космос 20 лютого за завданням японської космічної агенції JAXA. Його розробили для випробування технології зближення із космічним сміттям, яка допоможе наступним версіям апарата захоплювати уламки й зводити їх з орбіти. Першою ціллю став уламок японської ракети H-2A, що вже майже 15 років знаходиться на висоті 622 кілометрів над Землею.

9 квітня ADRAS-J почав здійснювати маневри з корекції траєкторії для зближення з уламком, і вже 17 квітня наблизився до ракети. Жодних загроз для супутника від зближення команда місії не зареєструвала, що свідчить про справність систем навігації ADRAS-J. Тепер до цього ж уламка компанія Astroscale відправить другий супутник — ADRAS-J2 — який вже займеться прибиранням сміття з орбіти. Дата другої місії поки невідома.

Причини прибирати космічне сміття

🏚 Нещодавно уламок з Міжнародної космічної станції впав на будинок американця

🌎 Також дослідження виявили, що космічне сміття загрожує забрудненням і стратосфери Землі

💰 Крім того, за космічне сміття вже почали накладати штрафи через забруднення орбіти Землі