Сонячні панелі забезпечили два місяці польоту безпілотника

Джерело: New Scientist

Створений Airbus безпілотник Zephyr S побив свій черговий рекорд: він провів у польоті понад два місяці. Zephyr S працює на сонячній енергії, яку забезпечують батареї на його поверхні, і має виконувати роль псевдосупутника, працюючи на висоті близько 20 кілометрів зокрема для військових цілей. Про новий рекорд безпілотника повідомляє видання New Scientist.

Airbus

Дані, надані New Scientist службою відстеження польотів у реальному часі Plane Finder, показують, що з моменту зльоту 15 червня, британський безпілотник Zephyr S подолав вже 80 тисяч кілометрів і все ще продовжує політ, рухаючись із середньою швидкістю 61,9 кілометра на годину на середній висоті 18 кілометрів. Безпілотник Zephyr S — це проєкт авіабудівної компанії Airbus за підтримки Міністерства оборони Великобританії.

Маршрут Zephyr S 25 липня за даними Plane Finder. Plane Finder

Він призначений для польотів на висоті від 20 до 30 кілометрів над землею з метою, наприклад, спостереження, що вимагає від апарата здатності до тривалих польотів.Розмах крила Zephyr S становить 25 метрів, а вага – 75 кілограмів. На собі він може нести корисне навантаження, зокрема і системи спостереження.

Airbus

Airbus знайшов рішення у сонячній енергії, оснастивши свій Zephyr S сонячними панелями, які забезпечують рух вдень, а також вторинними батареями, які заряджаються вдень, щоб безпілотник міг продовжити рух вночі. Попередній рекорд тривалості польоту без екіпажу становив 25 днів 23 години 57 хвилин, встановлений Zephyr у 2018 році.

Сьогодні безпілотники, безумовно, знайшли своє місце у сучасному життя, зокрема і у військових цілях. Наприклад, інженери знайшли для дронів запускати їх з підводних човнів, керувати ними лазером, щоб унебезпечити від глушіння зв'язку, та навіть ловити їх іншими дронами у тенета.