Сонячні панелі забезпечили два місяці польоту безпілотника

Створений Airbus безпілотник Zephyr S побив свій черговий рекорд: він провів у польоті понад два місяці. Zephyr S працює на сонячній енергії, яку забезпечують батареї на його поверхні, і має виконувати роль псевдосупутника, працюючи на висоті близько 20 кілометрів зокрема для військових цілей. Про новий рекорд безпілотника повідомляє видання New Scientist.

Airbus

Airbus

Дані, надані New Scientist службою відстеження польотів у реальному часі Plane Finder, показують, що з моменту зльоту 15 червня, британський безпілотник Zephyr S подолав вже 80 тисяч кілометрів і все ще продовжує політ, рухаючись із середньою швидкістю 61,9 кілометра на годину на середній висоті 18 кілометрів. Безпілотник Zephyr S — це проєкт авіабудівної компанії Airbus за підтримки Міністерства оборони Великобританії.

Маршрут Zephyr S 25 липня за даними Plane Finder. Plane Finder

Маршрут Zephyr S 25 липня за даними Plane Finder. Plane Finder

Він призначений для польотів на висоті від 20 до 30 кілометрів над землею з метою, наприклад, спостереження, що вимагає від апарата здатності до тривалих польотів.Розмах крила Zephyr S становить 25 метрів, а вага – 75 кілограмів. На собі він може нести корисне навантаження, зокрема і системи спостереження.

Airbus

Airbus

Airbus знайшов рішення у сонячній енергії, оснастивши свій Zephyr S сонячними панелями, які забезпечують рух вдень, а також вторинними батареями, які заряджаються вдень, щоб безпілотник міг продовжити рух вночі. Попередній рекорд тривалості польоту без екіпажу становив 25 днів 23 години 57 хвилин, встановлений Zephyr у 2018 році.

Сьогодні безпілотники, безумовно, знайшли своє місце у сучасному життя, зокрема і у військових цілях. Наприклад, інженери знайшли для дронів запускати їх з підводних човнів, керувати ними лазером, щоб унебезпечити від глушіння зв'язку, та навіть ловити їх іншими дронами у тенета.