«Персеверанс» знайшов «звалище» решток своєї посадкової системи на Марсі

Джерело: NASA

Марсохід «Персеверанс» відшукав рештки своєї посадкової системи за два кілометри від місця її падіння. Це, наприклад, дрібні уламки теплозахисного кожуха, які, схоже, віднесло у район дослідження ровера марсіанськими вітрами. Про знайдене «звалище» на панорамних фото «Персеверанса» сміття NASA повідомило у своєму блозі.

Зображення за 13 червня, зроблене на камеру Mastcam-Z. На ньому чітко видно принесене сміття. NASA / JPL-Caltech / ASU

На початку літа марсохід «Персеверанс» прибув у регіон кратера Єзеро, названий Hogwallow Flats — це місце із мальовничим рельєфом і зручними для буріння породами. І досліджуючи знімки, які дорогою робить ровер на свою камеру Mastcam-Z, вже на 411 сол (або 16 квітня за земним часом) у NASA помітили незвичайно яскравий для марсіанського ландшафту матеріал. Його так і назвали «яскравим матеріалом», оцінивши розмір знахідки у приблизно 15 сантиметрів. За кілька тижнів після цього, 12 червня, коли ровер вже остаточно заїхав у цю місцину та зробив 360-градусний панорамний знімок, вчені відшукали ще більше сміття, яке належало системі входження в атмосферу і посадки ровера.

Зокрема шмат багатошарового ізоляційного матеріалу, імовірно від «небесного крану» (Scy Crane), який допоміг роверу приземлитися у лютому минулого року. Власне цим «яскравим матеріалом», який побачили вперше були рештки майлару, з яких було створено теплоізоляційний шар. Підтверджує здогадку і малюнок з крапочок, який збігається із покриттям. До того ж, що більше вчені отримували від «Персеверанса» фото, тим більше вони знаходили уламків. Причому на частині зображень можна помітити, яка деякі уламки переміщуються з одного місця в інше протягом тижня. Втім, цікаво інше — як матеріал віднесло за два кілометри від місця, де розбилася посадкова система?

NASA / JPL-Caltech / ASU

Знайшовши достатньо сміття, а зокрема значно пошарпану частину сітки, яка також належить системі «Небесного крана», дослідники дійшли висновку, що Hogwallow Flats є природним місцем «збору сміття», куди його заносить марсіанськими вітрами. Тож тепер доводиться переглядати зображення, щоб дізнатися, чи не могли уламки вплинути на зібрані «Персеверансом» у цій області зразки.

Рештки сітки, з огляду на стан яких можна сказати, що на неї значно вплинули зовнішні сили. NASA / JPL-Caltech / ASU

Сміття у космічних місіях є звичною справою. Рештки «Марс 2020» помічали і за допомогою дрона Ingenuity, який у польоті знайшов парашут, який допоміг їм з ровером приземлятися на Червоній планеті.

Як справи у «Персі»?

🌊 🪨Наразі він дістався дельти давньої марсіанської річки у кратері Єзеро та навіть взяв зразки порід звідти

❌ А поруч лишив для планетологів своїм лазером мітку, щоб можна було постежити за зміною положення каміння

🎂 А до річниці роботи марсохода на Червоній планеті у нас є текст «Наполегливий ровер».