Наполегливий ровер. Перший рік «Персеверанса» на Марсі

Марсохід «Персеверанс» провів вже рік на Марсі. За земними мірками, звичайно. Ми приєднуємося до привітань і пригадуємо, що вже встиг зробити і на що ще вистачить наполегливості ровера.

«Персеверанс» відділяється від другого ступеня ракети «Атлас-5» за кілька хвилин до входу у марсіанську атмосферу. Ілюстрація NASA / JPL-Caltech

«Персеверанс» відділяється від другого ступеня ракети «Атлас-5» за кілька хвилин до входу у марсіанську атмосферу. Ілюстрація NASA / JPL-Caltech

Ми розкриваємо свій власний бортовий журнал для «Персеверанса» і починаємо з 18 лютого 2021. Враховуючи, що дістатися на Марс зайняло у ровера з його компаньйоном-дроном Ingenuity сім місяців та «сім хвилин жахів» під час приземлення, першим досягненням цілком заслуженно можна назвати посадку у кратер Єзеро. Тут він залишиться принаймні на один марсіанський рік, тобто 687 земних днів, і збиратиме зразки поверхні, шукатиме мікроорганізми та фотографуватиме околиці. А ще зовсім скоро підтвердить наявність озера, але ми забігаємо наперед.

Фотозвіт з поїздки «Персеверанс» надіслав на третій, вже марсіанський, день. З його 142 знімків на Землі вчені склали панорамну світлину, на якій можна роздивитися марсіанські пейзажі кратера. Ровер же бачить їх з камери Mastcam-Z, що обертається на його «голові».

Вже десятого березня NASA опублікувало і що чує марсохід у, прямо скажемо, не надто дружелюбних умовах Червоної планети. У перший, четвертий та дванадцятий соли «Персеверанс» записував звуки власних коліс, марсіанський вітер і звук лазерних ударів ровера про каменю, що знаходився у трьох метрах від нього. Потім за цими звуками вчені визначать структуру і характеристики валуна. До речі, вже зовсім скоро «Персеверанс» зможе почути і свого компанйона — дрон Ingenuity.

NASA / JPL-Caltech / LANL / CNES / CNRS / ISAE-Supaero

Трохи пізніше, 25 березня, «Персеверанс» підшукав аеродром для першого позаземного дрона Ingenuity, якого він привіз із собою. І вже третього квітня героєм історії нових «прибульців» на Марс став Ingenuity. Досі він був прикріплений до марсохода, але той його вивантажив і дав пережити ніч самостійно та навіть зробити фото.

Дрон на поверхні Марса, сфотографований «Персеверансом». NASA / JPL-Caltech

Дрон на поверхні Марса, сфотографований «Персеверансом». NASA / JPL-Caltech

Звичайно, не обійшлося і без селфі. На 46-й марсіанський день місії «Персеверанс» використав камеру на кінці своєї роботизованої руки і знявся разом з Ingenuity, на якого от-от чекає перший політ. На селфі знадобилося 62 окремі фото різних частин ровера, пейзажа поза ним та поверхні під ним. Не знаємо, чи спеціально «Персеверанса» зробили таким схожим на робота «ВОЛЛ·І», але обидва дуже милі.

NASA, JPL-Caltech, MSSS

NASA, JPL-Caltech, MSSS

Звичайно, дрон не просто так потрапив на Марс. Тож вже 19 квітня NASA дало команду здійснити перший політ. Дрон самостійно (бо поки з Землі дійшов би сигнал..) піднявся на три метри вверх, завис на тридцять секунд і опустився на поверхню. А щоб утриматися у повітрі йому знадобилося 537 обертів лопатей на хвилину. А «Персеверанс» у свою чергу відзняв пилову хмару, яка утворилася при взльоті.

JPL-Caltech / NASA / YouTube


А це Ingenuity сфотографував «Персеверанс». NASA / JPL-Caltech

А це Ingenuity сфотографував «Персеверанс». NASA / JPL-Caltech

Далі вони взагалі багато обмінюватимуться фотографіями між собою. І, дійсно, не використати можливість пофотографувати один одного було б якось неправильно, враховуючи, що у більшості апаратів одні селфі у запасі.

Тієї ж весни ровер першим здобув на Червоній планеті кисень за допомогою свого інструменту MOXIE. Це невелика експериментальна установка, яка синтезувала майже шість грамів кисню (а це майже 10 хвилин дихання одного майбутнього колонізатора) з вуглекислого газу атмосфери Марса.


От ми тут жартуємо про бортовий журнал, а у Ingenuity він дійсно є. І його, судячи з блогу NASA дійсно заповнюють. Від руки. NASA / JPL-Caltech

От ми тут жартуємо про бортовий журнал, а у Ingenuity він дійсно є. І його, судячи з блогу NASA дійсно заповнюють. Від руки. NASA / JPL-Caltech


Але поки Ingenuity здійснює свій вже 12 політ і пропрацював значно довше, ніж від нього того розраховували, «Персеверанс» справлявся з однією з своїх задач — збором зразків Марса «на пам'ять» і на земні дослідження — дещо гірше. З собою на борту у нього цілих 43 пробірки для зразків ґрунту з кратера Єзеро, де він працює. Але перша спроба взяти зразок 6 серпня завершилася невдачею (за словами NASA, через вину самого ґрунту, який виявився надто крихким). Взяти зразок вдалося лише з другого разу з твердішої породи.

NASA / JPL-Caltech

NASA / JPL-Caltech

На Землі вже вирішують питання, як доставити його до нас, а «Персеверанс», звичайно, зробив з каменем селфі. Шмат породи, до речі, назвали Rochette, а на одному зразку не зупинилися, тому на фото вже два отвори. Загалом на «Персеверанс» чекає ще один масштабний збій у процесі відбору зразків і навіть припинення бурових робіт. Втім, вже першого лютого йому вдасться отримати шостий керн породи вже з іншого зразка, який отримав ім'я Issole.

Вже у жовтні Сонце розділило Марс і Землю, позбавивши нас зв'язку із «населенням» Марса, у тому числі і «Персеверансом» на два тижні. І цього ж місяця почали з'являтися наукові результати роботи «Персеверанса» на планеті. Йому вдалося підтвердити наявність озера у минулому кратера Єзеро, надіславши на Землю фотографії, на яких вчені розгледіли характерні валуни і нашарування порід.

NASA / JPL-Caltech / LANL / CNES / CNRS / ASU / MSSS

NASA / JPL-Caltech / LANL / CNES / CNRS / ASU / MSSS

А ми ще раз вітаємо «Персі» з його першим днем народження на Марсі та чекаємо на нові здобутки його наполегливої роботи! 🎂