Опори на гомілках перетворили чотириногого робота на двоногого

Джерело: IEEE Robotics and Automation Letters

Китайські інженери показали спосіб поставити будь-якого чотириногого робота на дві ноги: пара опор на гомілки для задніх кінцівок та алгоритм навчання з підкріпленням для переходу на новий спосіб ходьби. Як пишуть дослідники у своїй статті, опублікованій у IEEE Robotics and Automation Letters, підхід згодиться для будь-якого чотириногого і забезпечить стійке пересування на двох кінцівках. Решту кінцівок робота вчені пропонують використовувати на власний розсуд користувачами. Розробку вони представили на конференції IROS.

Living Machines / YouTube

Розробка чотириногих роботів є цікавим і популярним напрямом досліджень у робототехніці, оскільки вони простіші у конструюванні, ніж шестиногі, але стійкіші та мають більшу вантажність за двоногих. Однак, з іншого боку, до двоногих роботів інженери не втрачають інтересу через їхню людиноподібність, а отже, здатність імітувати швидке пересування людини. І інженери з Шанхайського технологічного університету вирішили спробувати поєднати переваги обох видів роботів в одному.

Що в них вийшло, так змусити свого випробуваного робота стати на дві задні кінцівки і навіть пройтися. Для цього на його пару його ніг причепили спеціально розроблені кріплення, надруковані на 3D-принтері, а також наділили його алгоритмом переходу між двома варіантами ходи, заснований на навчанні з підкріпленням. Близько метра робот зміг пройти на своїх двох самостійно. Як пишуть автори роботи, їхній підхід зможе наділити будь-якого серійного чотириногого робота здатністю ходити на двох ногах. І на відміну від роботів, які спеціально розробляються для такого переходу, їхня система може бути простішою та дешевшою.

Living Machines / YouTube

При цьому розробники не заперечують, що робот, як і раніше, у чотириногому режимі пересування рухається швидше і стабільніше. Однак використовуючи всього дві кінцівки, вільні використовувати за будь-яким призначенням: наприклад, ними робот зможе відкривати двері або натискати кнопки, а також використовувати їх як маніпулятори.

Автори цієї роботи не єдині, хто намагається перетворити чотириногих роботів на роботів прямоходячих. От, наприклад, швейцарські інженери поставили чотириногого робота на колеса та навчили його не просто ними кататися, а і ставати на задні ноги. Втім, на чотириногих можна і просто почепити п'яту кінцівку, що слугуватиме як рука. А якщо почепити на них автоматичну гвинтівку, то і вільні руки не потрібні.